podnesen prijedlog

Covid potvrde u školama idu na provjeru ustavnosti, evo što kažu ljudi iza ove akcije

03.12.2021 u 08:03

Bionic
Reading

Sindikat hrvatskih učitelja podnio je prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke Stožera o uvođenju COVID-potvrda u škole, a sve radi pitanja pravne uređenosti, proporcionalnosti i određenosti mjera te prethodnog postupka procjene rizika i potrebne analize, budući da u školama u protekle dvije godine gotovo ništa nije učinjeno po pitanju osiguravanja mjera zaštite – kaže Ana Tuškan, pravnica Sindikata

Dodajući da nije gotovo ništa učinjeno u vezi s dodatnim zapošljavanjem pomoćno-tehničkog osoblja, Tuškan kaže da iako je formalno donesena odluka o mogućnosti zapošljavanja COVID-spremačica, ona se nije realizirala u praksi te je ostalo mnogo neriješenih zahtjeva, unatoč tome što provođenje epidemioloških mjera zahtijeva dodatne mjere za zaštitu svih zaposlenika i učenika.

Istovremeno s prijedlogom za ocjenu ustavnosti uvođenja COVID-potvrda, zaposlenicima u školskom sustavu ovih dana prijete i prvi izvanredni otkazi zbog odbijanja testiranja i neposjedovanja COVID-potvrda, prenosi Novi list.

Teško je govoriti kada će i hoće li uslijediti otkazi, budući da su postupanja škola vrlo različita, a prema zadnjim saznanjima resorno ministarstvo ponudilo je školama pravnu pomoć ukoliko dođe do radnih sporova, kaže Tuškan.

I predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić kaže da saznanja o izvanrednim otkazima još nema te također potvrđuje da je situacija u školama vrlo različita.

'Imam pouzdane informacije za dvije škole da se zaposlenicima omogućava rad iako nemaju COVID-potvrde. Ima i slučajeva da su zaposlenici otvorili bolovanja, ali i da su zatražili neplaćeni dopust', kaže.