bosanski lonac

Čović s braniteljima: Ne želimo na ulici nasiljem ostvarivati svoja prava

28.07.2022 u 21:44

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i vodstvo udruga Domovinskog rata HVO-a s kojima se susreo osudili su u četvrtak prijetnje bošnjačkih političkih stranaka i aktivista poručujući kako Hrvati neće na ulici ostvarivati svoja prava

.“Hrvati ne žele kroz ulicu ostvarivati svoja prava. Želimo demokratskim putem i dijalogom tražiti rješenja za probleme hrvatskog naroda u našoj BiH, domovini tri ustavno jednakopravna i konstitutivna naroda”, navodi se u priopćenju nakon susreta.

Dodaje se kako je Hrvatsko vijeće obrane, kao oružana sila hrvatskoga naroda, odlučujuće doprinijelo očuvanju i obrani Bosne i Hercegovine. Sugovornici su se zauzeli za ostvarenje političke stabilnosti kroz politički i društveni konsenzus čime bi zemlja zakoračila prema EU i NATO-u.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te čelnici udruga stradalnika i invalida, dragovoljaca i nositelja ratnih odličja oštro su osudili poruke koji su iznesene na prosvjedu ovoga tjedna ispred ureda visokog međunarodnog predstavnika u Sarajevu, te u brojnim istupima probošnjačkih političara i aktivista čiji je cilj, kako navode, sukobi i rat.

Oštro su kritizirali i vodećeg bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića koji je rekao kako su se Bošnjaci prebrojali za buduće sukobe.

Na sastanku predstavnika udruga HVO-a i čelnika HDZ-a BiH izrazili su razočaranje što je pred prosvjedima nasilnika popustio visoki predstavnik Christian Schmidt te je odustao od nametanja izborne reforme kojom bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata i njihovo isključivanje iz vlasti.