PROŠIRENI KAPACITETI

Ćorušić prebolio Covid i primio booster: Procjena struke je da će ova pandemija trajati još godinu, godinu i pol

14.12.2021 u 20:30

Bionic
Reading

Najveća zdravstvena ustanova u zemlji, KBC Zagreb, nedavno je proširila svoje kapacitete za COVID pacijente i sada ima 257 kreveta. Trenutačna popunjenost im je oko 90 posto, no situacija nije zabrinjavajuća zbog stabilizirajućeg trenda, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a ravnatelj KBC-a Zagreb dr. Ante Ćorušić

Nisam pristaša panike niti augmentacije problema - problem je tu, s njim se dobro nosimo, imamo ga i imat ćemo ga još neko vrijeme. Procjena struke unutar KBC-a Zagreb je da će ova pandemija trajati još sigurno godinu, godinu i pol dana, ali ako se svi mi upregnemo maksimalno u smislu zaštite, onda će i pandemija brže završiti, poručio je Ćorušić u Dnevniku HTV-a.

Osvrnuo se i na omikron varijantu, kao i mogućnost da se situacija dodatno pogorša.

'To je varijanta virusa koja je nastala u Južnoafričkoj Republici i o njoj se još uvijek malo zna. Po onome što se piše u prvim izvješćima to je varijanta koja se brže širi ali, barem po onome što piše u stručnoj literaturi, i varijanta koja izaziva blaže oblike bolesti. Možda neće rasti pritisak na bolnice ali, ponavljam, moramo pričekati da vidimo hoće li se omikron varijanta isto ponašati u Južnoafričkoj Republici i u Europi. Ne treba biti previše pesimističan, ja mislim da smo dobro pripremljeni i za omikron i da se s tom pandemijom i dalje možemo uspješno nositi', ustvrdio je.

Vjeruje da ostali odjeli u KBC Zagreb neće patiti zbog povećanja kapaciteta za COVID pacijente.

'Mi smo se dobro organizirali. KBC Zagreb je ogroman sustav s 29 ustrojstvenih jedinica. Zahvaljujući dobroj suradnji između Ravnateljstva i mene osobno i predstavnika klinika i kliničkih zavoda mi zaista funkcioniramo odlično u uvjetima u kojima funkcioniramo. Osim što imamo postelje za COVID pacijente, mi smo minimalno reducirali hladni program bolnice, kod nas se još uvijek operira, operiraju se non-COVID pacijenti i mi to moramo raditi. Samo za ilustraciju, mi smo samo u ova dva zadnja mjeseca najveće pandemije u Hrvatskoj izveli 13 transplantacija. Ljudi rade i u dvije smjene i liste čekanja se značajno ne povećavaju', naglasio je Ćorušić.

Kaže kako je važno cijepiti se tzv. booster dozom cjepiva.

  • +20
Omikron Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Ja mislim da je jako važno cijepiti se trećom dozom. Reći ću vam na svom primjeru - ja sam prebolio još prošle godine u rujnu jedan abortivni oblik COVID infekcije, poslije toga sam se cijepio s dvije doze, primio sam booster prije mjesec dana. Nisam mjerio antitijela niti mi to treba, vjerujem struci, vjerujem znanosti i pozivam sve naše građane koji su se cijepili s dvije doze da s booster dozom što ranije krenu', poručio je Ćorušić.

Odgovorio je i na pitanje je li se povećala procijepljenost zdravstvenih djelatnika nakon uvođenja COVID potvrda.

'Procijepljenost u sustavu zdravstvenih djelatnika povećana je nakon uvođenja COVID potvrda, dakle to je bila efikasna mjera', rekao je Ćorušić.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ