RUGALA SE SOVA SJENICI

Ćorušić: Ministri Rajko i Slavko krivi za dug bolnica

30.01.2013 u 12:23

Bionic
Reading

HDZ je pozvao ministra zdravlja Rajka Ostojića da ne koristi pripravnički staž zdravstvenih djelatnika u predizborne svrhe te da natječaj raspiše što prije, a ne u travnju, kako je najavljeno. 'Ministre, prekinite razmišljanja mladih ljudi o odlasku iz Hrvatske, a to možete, i raspišite natječaj za pripravnički staž već sutra', apelirao je HDZ-ov saborski zastupnik Darko Milinović s medijske konferencije u središtu stranke

Zastupnik Darko Milinović, koji obnaša i dužnost potpredsjednika saborskog Odbora za zdravstvo, naveo je i razlog zbog kojeg smatra da njegov nasljednik u fotelji ministra zdravlja Rajko Ostojić nije još raspisao natječaj za pripravnički staž. Podsjetio je, naime, kako je prošle godine proračunski iznos za financiranje pripravničkog staža sa 100 milijuna kuna, koliko je bilo osigurano u 2011., snižen na 60 milijuna.

Pohvalio se i kako je HDZ-ova Vlada u četiri godine mandata izdvojila 441 milijun kuna u razvoj ljudskih potencijala financirajući tim novcem 4.872 pripravnička staža te 1.767 specijalizacija.

'Ministar vrlo često koristi izraze 'ponosan sam' i 'zaguglajte', ali kad se potraže podaci o listama čekanja za ultrazvuk srca, čeka se četiri mjeseca, na EKG 'holter' šest mjeseci, a na ultrazvuk štitnjače – godinu dana. Sve to najbolje govori na koji način su i jesu li smanjene liste čekanja', nastavio s kritikama Milinović.

Dodao je i kako je dug u zdravstvenom sustavu dosegnuo 'neprihvatljive razmjere' te istaknuo kako se veledrogerije žale da je rok plaćanja produljen sa 90 na 270 dana. 'Mjesečni dug generira se u iznosu 100-150 milijuna kuna novoga duga. Sve su to podaci koji govore o urušavanju zdravstvenog sustava.

Na konferenciji za novinare pod nazivom 'Završni udarac ministra zdravlja hrvatskom zdravstvu' govorio je i predsjednik HDZ-ova Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić upozorivši Rajka Ostojića da 'ne može paralelno obnašati dvije ozbiljne i odgovorne funkcije – aktualnog kandidata za gradonačelnika Zagreba i ministra zdravlja'.


'Pozicija ministra zdravlja traži čitavog čovjeka čitav radni dan i to se ne može voluntaristički obnašati i zbog toga imamo situaciju u sustavu kakvu imamo. Sustav financijski nije održiv, prije svega zato što je ministar Ostojić pristao da se iz doprinosa za zdravstvo smanji, tako da su ministri Rajko i Slavko odgovorni svojom odlukom o smanjenju izdvajanja sa 15 na 13 posto za značajan nagomilani dug bolnica', prozvao je ministra Ante Ćorušić.

Zaključno je predstavio 'strateški dokument' HDZ-a o razvoju zdravstva u Hrvatskoj kako bi sustav bio 'učinkovit i financijski održiv'.