kompleksna igra

CNN: Abramovič pregovorao za oslobađanje Navaljnog malo prije nego je ovaj preminuo?

09.03.2024 u 22:06

Bionic
Reading

Razgovori o razmjeni zatvorenika u više zemalja, koja je uključivala moguće oslobađanje ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog, bili su u toku kada je preminuo u zatvoru prošlog mjeseca, reklo je za CNN više izvora, dodajući da je ruski oligarh Roman Abramovič također bio direktno uključen u pregovore

Dvogodišnji proces pregovora putem koji se tražila opcije za oslobađanja Navaljnog počeo se ubrzavati kada je Abramovič posjetio Moskvu posljednjih mjeseci, rekla su dva izvora.

'Prijedlog je još uvijek bio u neformalnoj fazi, ali čini se da dogovor o oslobađanju Navaljnog nije bio neizbježan', rekli su izvori.

Bivša američka državna tajnica Hillary Clinton također je radila na oslobađaju Navalnyja, potvrdilo je nekoliko izvora.

Abramovič, koji je pod sankcijama na Zapadu i većinu vremena provodi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, susreo se s s američkim dužnosnikom kada su se formirale ideje za složenu razmjenu u kojoj je sudjelovalo čak sedam ljudi, prema jednom izvoru bliskom procesu. Abramovič je zadržao blisku vezu s Kremljom i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu i bio je ključan u rane napore u pregovorima za okončanju sukoba.

Jedan izvor upoznat s Abramovičevim kretanjem rekao je da je on otputovao u Moskvu kako bi se sastao s dužnosnicima u Kremlju. CNN nije mogao neovisno potvrditi kada je Abramovič otišao u Moskvu, kao ni izvještaje nezavisnih ruskih medija u petak da se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nekoliko sati prije nego su zatvorske vlasti objavile da je Navaljni umro u kaznionici u Sibiru 16. veljače.

Navaljnijeva saradnica Marija Pevčik izjavila je ubrzo nakon njegove smrti da se Abramovič uključio u pregovore i da je Kremlju 'dao prijedlog za razmjenu Navaljnog'.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je krajem veljače odgovoriti na pitanja novinara o Abramovičevoj umiješanosti u pregovore za razmjenu Navalnog.