PRVI POSJET

Clinton doputovala u Bugarsku

05.02.2012 u 14:33

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u nedjelju u Bugarsku u petosatni posjet, prvi posjet toj zemlji otkako je na dužnosti državne tajnice, s malim zakašnjenjem zbog obilna snijega, izvijestio je France Presse

Clinton će u Sofiji razgovarati s novim predsjednikom Rosenom Plevnelievom i premijerom Bojkom Borisovom. Sastat će se i s mladim vođama romske manjine.

Stanje u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku, budućnost Balkana i energetska sigurnost bit će na dnevnom redu tih susreta, po priopćenju bugarskog ministarstva vanjskih poslova.

SAD u Bugarskoj koristi tri vojne baze i skladište, na temelju ugovora iz 2006. Bugarska vlada će zatražiti da se baze za zajedničke vježbe ‘i dalje koriste u istim razmjerima’, rekla je glasnogovornica ministarstva Vesela Černeva.

Washington se usto zauzima da se Bugarska oslanja na različite izvore energije te da ne ovisi gotovo isključivo o isporuci ruskog plina i nafte. No bugarska vlada je u siječnju, pod pritiskom organizacija za zaštitu prirode, oduzela američkoj tvrtki Chevronu licencu za istraživanje nalazišta plina iz škriljevca u zemlji.