NAJTRAŽENIJA SABORSKA ZASTUPNICA

Članica HNS-a, radi kod HDZ-ovca, zastupa pet manjina

26.11.2015 u 19:02

Bionic
Reading

Točno 999 glasova na izborima je dobila Ermina Lekaj Prljaskaj, diplomirana pravnica i zaposlenica jednog komunalnog poduzeća u Novom Vinodolskom, koja će u iduće četiri godine u Saboru zastupati albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu kao jedna od osam zastupnika manjina. Njezino ime dospjelo je u fokus javnosti nakon što je - nešto slično Dragi Prgometu i Mostu - iznevjerila načelni dogovor manjinaca i nije dala svoj potpis Zoranu Milanoviću kao novom mandataru

Lekaj Prljaskaj trenutačno je jedna od traženijih osoba u Hrvatskoj, no ona se izgubila u nepoznatom smjeru i ne komunicira s javnosti. Mediji spekuliraju da je, premda je članica Hrvatske narodne stranke, odustala od potpore koaliciji Hrvatska raste nakon pritiska šefova albanskih udruga u Hrvatskoj te da u Saboru namjerava oformiti klub zastupnika s dvoje članova stranke Milana Bandića.

Njezinom tijesnom pobjedom na izborima albanska manjina prvi put postala je zastupljena u parlamentu, odnosno prvi put nadjačala je Bošnjake koji su dosad držali primat u ovoj kategoriji manjinskih zastupnika. Na birališta je izašlo tek 17,79 posto od ukupno registriranih 26.774 birača, a Ermina Lekaj Prljeskaj izabrana je tek nakon ponovljenog glasovanja na nekoliko biračkih mjesta. Njezin protukandidat Idris Sulejmani osvojio je 994 glasa, samo pet manje. Bošnjak Nedžad Hodžić debelo je zaostao zahvaljujući cijepanju glasova njegove nacionalne manjine.

Prije četiri godine za ulazak u Sabor nedostajala su joj točno 74 glasa.

Vodstvo koalicije Hrvatska raste uoči ponovljenih izbora računalo je da ovdje ima siguran jedan glas jer je oboje izglednih kandidata bilo sklono ljevici, no nakon neočekivanog povlačenja Ermine Lekaj Prljaskaj odlazi predsjednici Kolindi Grabar Kitarović sa 67 umjesto 68 planiranih potpisa. Preostalih sedam manjinskih zastupnika već se dogovorilo o potpori ljevici i cijeli dan čekalo je njezin dolazak na dogovoreni sastanak, no ona se nije pojavila. Smatra se da je time iznevjerila dogovorenu i potpisanu platformu po kojoj će u Saboru svih osmero nastupati zajedno.

Novopečena saborska zastupnica direktorica je pravnih poslova u Vodovodu Žrnovnica u Novom Vinodolskom, gradu u kojemu vlada utjecajni HDZ-ov gradonačelnik Oleg Butković, inače i član predsjedništva te stranke. Osim toga, registrirana je i kao prevoditeljica i sudski tumač za albanski jezik.

O Lekaj Prljaskaj ne može se pronaći puno podataka na društvenim mrežama. Na Facebooku ima svoju stranicu na albanskom jeziku, na kojoj su upisi posvećeni mahom motiviranju birača, a ni na internetskim forumima nema previše detalja. Tek jedna njezina nepotvrđena izjava da 'njezin potpis nema smisla dok se ne formira većina, jer nije na manjinama da odrede tko će voditi Hrvatsku'.