pozivaju na oprez

Civilna zaštita objavila novi izvještaj, pogledajte gdje najviše prijete rijeke

07.08.2023 u 10:58

Bionic
Reading

Ravanteljstvo civilne zaštite objavulo je novi izvještaj o stanju s nabujalim rijekama, a informacije govore da najviše stanovništvo trenutno ugrožava Drava

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, vodostaji rijeke Save u gornjem toku su u opadanju, a u nizvodnom dijelu vodostaji rastu i slijedi njegovo zadržavanje na višim razinama tijekom sljedećih dana.Vodostaji rijeke Mure u uzvodnim dijelovima sliva susjednih država opadaju tako da će je smanjena količina dotoka koja se ulijeva u Dravu, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje Drave i tendenciju daljnjeg rasta vodostaja potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu.

Današnja prognoza ukazuje na moguće obilnije oborine na području Dalmacije i njenog zaleđa koje mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima jer su iznimno ranjiva na bujične poplave.

Trenutno stanje obrane od poplava

Izvanredno stanje: Drava-Botovo; Mura-Mursko Središće, Goričan; Sava –Rugvica, Ustava Prevlaka, Dubrovčak Izvanredne mjere: Drava-Novo Virje Skela; OK Lonja-Strug - Ustava Prevlaka; Retencija Žutica –CS Rožec

Pregled po županijama tijekom 6./7. kolovoza 2023.

Zagrebačka županija

U Zaprešiću je Sava u opadanju te nema više ugroza, a kontrolira se stanje nasipa. Tijekom jučerašnjeg dana se obilazio teren na području Brdovca i vodostaj Save je u opadanju, a kada se voda još povuče krenut će se sa sanacijom terena, ispumpavanjem vode iz podruma i slično.

Jučer su tijekom dana u Velikoj Gorici tvrtke Hrvatskih voda i Vodoopskrbe Velike Gorice sanirali sifon Čička Poljana na odteretnom kanalu te su postavljene pumpe i prepumpavala se voda. I dalje se nadziru lokacije u Petrovini, Lomnici i Čiču.

U Rugvici na dužini nasipa Hruščica – Prevlaka dolazilo je do manjih procjeđivanja vode pa su se postavljale boks barijere. U svrhu postavljanja boks barijera tijekom dana je bilo uključeno 150 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite. Nakon postavljenih boks barijera određeni broj operativnih snaga je povučen, dok je na dežurstvu bilo 80 pripadnika. Nastavljeno je punjenje boks barijera i izrada zečjih nasipa.

U općini Orle na nasipu Vrbovo - Stružec postavljani su zečji nasipi. Jučer tijekom večeri kritične točke bile su Stružec Posavski, Vrbovo Posavsko i Ruča. Do sada je postavljeno 7.000-8.000 vreća na kritičnim lokacijama. U saniranju i obrani od poplava su angažirani djelatnici Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Zagreb s dronom, Stožer civilne zaštite općine Orle te preko 100 volontera civilne zaštite i vatrogasaca. U pripravnosti su i dodatne snage koje će doći u slučaju potrebe.

U Ivanić Gradu su jučer tijekom dana postavljeni zečji nasipi i boks barijere. U 23 sata je bio povišen nasip boks barijerama na Dubrovčaku kod crkve i jedan dio prema Prerovcu. Hrvatske vode stalno pregledavaju nasipe.

Sisačko-moslavačka županija

Voda iz rijeke Save preljeva se u Lonjsko polje. Cesta Sisak-Palanjek zatvorena je za sav promet od jučer, 6. kolovoza od 15 sati. Vodostaji su i dalje u porastu, a sve operativne snage su na terenu.

Međimurska županija

U gradu Mursko Središće se tijekom dana i noći provodila dogradnja zečjeg nasipa na šetnici u centru i prepumpavanje zacijevljenog potoka u rijeku Muru u kojem je sudjelovalo komunalnog poduzeće i vatrogasci. Nastradali su samo gospodarski objekti i garaže, a obiteljske kuće nisu ugrožene.

U općinama Sveti Martin na Muri, Podturen, Goričan, Donja Dubrava i Nedelišće su se tijekom dana i noći provodile aktivnosti ispumpavanja vode, postavljanja i nadogradnje zečjih nasipa na kritičnim mjestima te na nasipu na Muri. Također su se oko ugroženih kuća postavljali zečji nasipi, a kontinuirano se obilaze nasipi. Zbog prelijevanja rijeke Drave preko ceste zatvorena je državna cesta D20 (Donja Dubrava-Koprivnica).

  • +17
Vodostaj rijeke Save u općini Rugvica polagano je počeo opadati Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Koprivničko-križevačka županija

Tijekom jučerašnjeg dana na terenu su bili djelatnici Hrvatskih voda sa mehanizacijom i ljudstvom, sveukupno oko 90 vatrogasaca koji su zajedno sa Stožerom civilne zaštite Općine Drnje, povjerenicima civilne zaštite i građanima Drnja, punili vreće s pijeskom i ojačavali nasip kako ne bi došlo do prelijevanja rijeke Drave. Aktivnosti obrane od poplava u općini Drnje su nastavljene tokom cijele noći. Djelatnici Hrvatskih voda, vatrogasci i pripadnici civilne zaštite brane kuće i vode brigu o lokalnom stanovništvu. Za stanovnike je osigurana sportska dvorana u kojoj su smještene 33 osobe s područja Općine Drnje.

Zatvorena je cesta D41 između Drnja i Botova. Jutros, 7. kolovoza iza pet sati je zaprimljena dojava kako je došlo do izlijevanja vode preko ceste u vikend naselju Šoderica te je taj dio ceste zatvoren.

  • +5
Povlači se voda iz oteretnog kanala Sava - Odra Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Virovitičko-podravska županija  

S obzirom na to da je vodostaj rijeke Mure i Drave u porastu u pripravnost su stavljene operativne snage općina Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavica. Aktivirano je 40 pripadnika operativnih snaga civilne zaštite općine Sopje na rijeci Dravi zbog izgradnje zečjeg nasipa na dionici kanal Vaška – Kapinci. Dužina izrade nasipa  na kanalu Vaška – Kapinci na rijeci Dravi je produžena na 1200 metara.