prekid financiranja

Civilna zaštita doprema vodu migrantima, policija ih i dalje dovodi u Vučjak

22.10.2019 u 14:42

Bionic
Reading

Služba Civilne zaštite Unsko-sanske županije u utorak je osigurala pitku vodu ilegalnim migrantima smještenim u kampu Vučjak pokraj Bihaća nakon što su gradske vlasti odlučile prekinuti financiranje tog lokaliteta pa tako i dopremu vode i odvoz smeća, izvjestili su tijekom dana mediji u Bosni i Hercegovini

Vodu u kamp dovezle su dvije cisterne a volonteri Crvenog križa i dalje tamo dijele hranu migrantima no ona se trenutačno svodi tek na zapakirane suhe obroke u ograničenim količinama.

Portal "Dnevnog avaza" objavio je snimke na kojima se vidi kako lokalna policija nastavlja prebacivati migrante u Vučjak unatoč zahtjevima lokalnih vlasti da se taj kamp zatvori i uspostavi novi na nekoj prikladnijoj lokaciji.

Članovi posebne operativne skupina zadužene za migrantsku krizu koja djeluje na županijskoj razini u ponedjeljak su zaključili kako uz Vučjak trebaju biti zatvoreni i kampovi Miral i Bira koji se nalaze u samom Bihaću.

Odlučili su kako od 15. studenog više neće biti produženi ugovori za najam objekata kojima je upravljala Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

  • +9
Kamp Vučjak kod Bihaća Izvor: EPA / Autor: FEHIM DEMIR

Predložili su da se postojeći kampovi zamijene jednim većim koji bi bio smješten na lokalitetu Medenog polja u općini Bosanski Petrovac iako se lokalne vlasti tome odlučno protive.

Trenutno na bihaćkom području boravi između 5 i 6 tisuća ilegalnih migranata. Vlasti u BiH ne mogu riješiti problem prihvata jer niti jedna općina ne želi da na njenom području budu smješteni kampovi za prihvat migranata, a državne vlasti nemaju mehanizme kojima bi nametnule svoje odluke.