'UVREDLJIVO I SRAMOTNO'

Cipras za zatvaranje banaka okrivio EU i ECB

28.06.2015 u 22:36

  • +13

U iščekivanju Grexita

Izvor: Reuters / Autor: Charles Platiau

Bionic
Reading

Pošto su Grci u subotu na njegovo iznenadno raspisivanje referenduma o uvjetima međunarodne financijske pomoći reagirali povlačenjem gotovine iz banaka, grčki premijer Aleksis Cipras u nedjelju je objavio da se banke u ponedjeljak neće otvoriti i za to okrivio europske partnere i Europsku središnju banku

EU i ECB natjerali su ga na taj potez, rekao je Cipras i dodao da ne odustaje od referenduma zakazanog za iduću nedjelju.

'Odbijanje zahtjeva grčke vlade da joj nakratko produže trajanje programa, čin je bez presedana po europskim standardima i dovodi u pitanje pravo suverenog naroda na odlučivanje', rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

'Zbog te je odluke ECB danas morao ograničiti sredstva dostupna grčkim bankama i prisilio je središnju grčku banku da predloži zatvaranje banaka i ograničavanje iznosa koji se smiju podignuti'.

Nije rekao koliko će banke biti zatvorene niti koliko će trajati ograničenje kretanja kapitala, ali jedan izvor rekao je za Reuters da je 'preporuka da to bude šest dana', do referenduma.

Dodao je da je novi zahtjev za produžetak aktualnog programa pomoći koji istječe 30. lipnja poslao čelnicima eurozone, Europske središnje banke, Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije.

'Čekam njihov hitan odgovor na temeljni demokratski zahtjev', rekao je i dodao da bi udovoljenje tom zahtjevu moglo ECB potaknuti da ponovno osigura likvidnost.

'Jedno je sigurno: odbijanje kratkog produženja te pokušaj da se poništi demokratska procedura duboko su uvredljivi i sramotni za europsku demokratsku tradiciju', rekao je grčki premijer.


ECB je u nedjelju, zbog naglog skoka u podizanju gotovine, zamrznuo razinu hitne pomoći za likvidnost dostupne grčkim bankama. Cipras je rekao da su bankovni polozi, plaće i mirovine u Grčkoj i dalje sigurni i pozvao Grke da ostanu mirni.

Oporbeni čelnik Antonis Samaras rekao je u nedjelju da bi Cipras trebao odustati od referenduma i sastaviti vladu nacionalnog jedinstva. 'Naša zemlja treba ostati u srcu Europe u eurozoni. Cipras mora nastaviti pregovore', rekao je Samaras. 'Ako to ne može sam, onda neka pokuša dobiti općenacionalni konsenzus', dodao je.

Nekoliko stotina prosvjednika protiv mjera štednje okupilo se u nedjelju kraj zgrade parlamenta u Ateni i izvikivalo slogane protiv Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Prosvjed je počeo ispred ureda Europske komisije u Ateni. Tlo oko zgrade prekriveno je letcima na kojima piše: 'Bolje drahma nego poniženje' i 'Nismo dužni, nećemo prodati, nećemo platiti'.