PODIJELJENA ZEMLJA

Ciparski Grci slave 50. obljetnicu neovisnosti

01.10.2010 u 15:39

Bionic
Reading

Predsjednik ciparskih Grka Dimitris Kristofias pozvao je u petak ciparske Turke da iskušaju volju Grka za pronalaženje rješenja za Cipar u trenucima kada južni dio otoka slavi 50. obljetnicu samostalnosti

U govoru u povodu obljetnice Republike Cipra Kristofias je rekao kako želi ujedinjenje svoje domovine i suradnju naroda u svrhu zajedničke koristi zemlje.

'Nastojimo postići pravedno, održivo i funkcionalno rješenje kojim će se okončati turska okupacija i ujediniti naša zemlja i naš narod', rekao je.

Cipar je od 1974. podijeljen na međunarodno priznati jug ciparskih Grka i odmetnuti sjever ciparskih Turaka kao posljedica turske invazije na sjever otoka, potaknute državnim udarom izvedenim uz pomoć Grčke.

U tijeku su pregovori pod okriljem UN između vođa dviju zajednica, Kristofiasa i Servisa Eroglua u svrhu pronalaska rješenja te ujedinjenja otoka. Obje su strane suglasne oko ideje ujedinjenja otoka u federaciju, ali se ne mogu složiti oko toga kako će to funkcionirati. Kristofias je u govoru izrazio nezadovoljstvo tijekom sadašnjih pregovora.

'Turska se stalno zaklinje kako želi rješenje do kraja ove godine, ali se njezina djela uvelike razlikuju od njezinih riječi, jer ponašanjem pokazuje da zapravo nije spremna na rješenje', rekao je.

'Ne mogu sakriti činjenicu da se sudaramo s problemima glede stajališta i pristupa ciparskih Turaka te nazočnosti turske policije na Cipru', dodao je.

Istaknuo je kako 'nema žaljenja zbog geste dobre volje koja je prema ciparskim Turcima iskazana prihvaćanjem koncepta federacije u dva područja, s dvjema zajednicama na Cipru' ali i upozorio kako 'nije spreman ni na kakve ustupke strancima'.

Neovisno o teškoćama, ciparski Grci, po riječima svojeg predsjednika, 'zamišljaju jedinstveni Cipar u kojem svi Ciprani žive i rade na korist cijeloj zemlji'.

'Kategorično odbacujemo podjelu i odlučni smo se boriti protiv nje', naglasio je predsjednik ciparskih Grka Dimitris Kristofias.