A PREDSJEDAJU UNIJOM

Cipar traži pomoć i od Europe i od Rusije?!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 05.07.2012 12:37
  • Objavljeno 05.07.2012 u 12:31
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ciparski predsjednik Demetris Christofias istaknuo je u četvrtak u Nikoziji da ne vidi ništa loše u činjenici da istodobno traži financijsku pomoć od Rusije i od Europske unije

'Ne razumijem zašto bi to bilo loše. Mi imamo vrlo dobre odnose s Rusijom i nadam se da ćemo dobiti pozitivan odgovor od Moskve', rekao je Christofias u razgovoru sa skupinom bruxellskih dopisnika koji su doputovali na Cipar u povodu preuzimanja rotirajućeg predsjedništva EU-a.

Cipar je 25. lipnja postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije radi spašavanje vlastitog bankarskog sektora koji se našao na udaru krize nastale u Grčkoj. Procjenjuje se da će Cipru trebati oko 10 milijada eura, što je u odnosu na svote odobrene drugim zemljama eurozone kap u moru, ali to je više od polovice njegova BDP-a.

Rusija je prošle godine odobrila Cipru 2,5 miljardi eura po vrlo povoljnim kamatama od 4,5 posto, a spremna je i opet pomoći. Međutim, u Europskoj uniji ne gledaju posve blagonaklono na tu činjenicu.

Predsjednik Christofias je istaknuo da se na Putinovu Rusiju ne treba gledati kao na 'jučerašnji Sovjetski Savez'.

Također je dodao da eventualna ruska pomoć ne isključuje potrebu za financijskom pomoći iz kriznih fondova EU-a.

Na upit kako komentira činjenicu da je on jedini komunistički vođa neke europske zemlje, Christofias je odgovorio da ga ne treba gledati kroz etikete koje mu se dijele. 'Ciparski narod cijeni našu borbu protiv kolonijalizma, borbu za slobodu. Mi služimo interesima zemlje. AKEL (Napredna partija radnog naroda Cipra) uvijek je podržavala demokraciju i poštovala volju naroda', rekao je ciparski predsjednik.

Christofias je odbacio navode da Rusija preko Cipra dostavlja oružje na Bliski istok. 'Postoji puno bajki o Cipri, a jedna od njih je i ova. Navodi da Rusija preko Cipra šalje oružje nemaju nikakva utemeljenja', rekao je Christofias.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi