POSJET NIKOZIJI

Cipar između Istoka i Zapada: Moskva se nudi za smanjivanje napetosti u Sredozemlju

08.09.2020 u 16:29

Bionic
Reading

Rusija je spremna pomoći u dijalogu kako bi se smanjila napetost u istočnom Sredozemlju u vezi s morskom granicom i s energetskim izvorima, istaknuo je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u prigodi posjeta Cipru.

Više zemalja u tom dijelu svijeta, napose Grčka i Turska, spore se zbog morske granice i vlasništva nad nalazištima nafte i plina pa na to područje šalju brodove i organiziraju vojne vježbe.

Cipar, član Europske unije (EU), najbliži je mjestu događaja. Turska ne priznaje njegov isključivi gospodarski pojas (ZEE) i ondje provodi svoja istraživanja.

"Rusija smatra neprihvatljivom svaku novu eskalaciju i poziva sve strane da sporove rješavaju isključivo dijalogom, u skladu s međunarodnim pravom", rekao je Lavrov u Nikoziji.

"Spremni smo pružiti pomoć u tom dijalogu, ako to zatraže sve strane", dodao je.

Grčka i Cipar, uz potporu Francuske, optužuju Tursku za nepoštovanje međunarodnog pomorskog prava. Ankara pak misli da polaže pravo na svoju "kontinentalnu ploču".

Sergej Lavrov koji u Nikoziji sudjeluje na obilježavanju 60. obljetnice uspostave rusko-ciparskih bilateralnih veza, kritizirao je američko stajalište o tom pitanju.

Washington, "vanjski" čimbenik na tom području, "pokušava potaknuti podjele i sukobe, umjesto da ponudi miroljubivo rješenje", ocijenio je.

"To je žalosna istina", dodao je ruski ministar koji je razgovarao s ciparskim presjednikom Nicosom Anastasiadesom.

Izjava Lavrova dolazi nakon djelomičnog ukidanja američkog embarga na prodaju oružja Cipru uvedenog prije 30 godina.

Po pisanju medija, američka veleposlanica u Nikoziji Judith Garber pozvala je zauzvrat vlasti na otoku da zatvore svoje luke za ruske ratne brodove koji se ondje opskrbljuju hranom i gorivom.

U razgovoru za AFP u petak Anastasiades je odbio taj poziv.

Cipar, kao malena zemlja, mora biti u "izvrsnim odnosima sa svim stalnim članicama UN-ova Vijeća sigurnosti", istaknuo je ciparski predsjednik. Ti su brodovi "dobrodošli sve dok se našim lukama ne koriste kako bi napadali naše susjede", dodao je.