koronavirus

Cijepljenje uskoro nužno za ulaz u diskoteke u Velikoj Britaniji

19.07.2021 u 23:11

Bionic
Reading

Britanska vlada želi u rujnu uvesti zdravstvene propusnice koje bi potvrdile da je osoba potpuno cijepljena protiv koronavirusa za pristup u prostore koji primaju brojnu publiku, poput diskoteka, najavio je u ponedjeljak premijer Boris Johnson.

"Do kraja rujna, kada će svi mladi imati priliku primiti dvije doze cjepiva, predviđamo da potpuno cijepljenje bude uvjet za ulazak u noćne klubove i druge prostore na kojima se okuplja puno ljudi", izjavio je šef konzervativne vlade i precizirao da tada negativan test neće biti dovoljan.

Prvog dana ukidanja većine posljednjih restrikcija u Engleskoj, dok strelovito raste broj slučajeva delta varijante, Boris Johnson je ponovio poziv na oprez.

Bude li potrebno, vlada će za ulazak u diskoteke, otvorene nakon godine i pol, proglasiti obveznim predočenje dokaza o cijepljenju, negativnog testa ili prirodnog imuniteta.

Na konferenciji za novinare koju je održao na daljinu, iz svoje rezidencije na selu u Checkersu, gdje se izolirao jer je bio u kontaktu s ministrom zdravstva koji je pozitivan, Boris Johnson je priznao da ne može jamčiti da su ograničenja nepovratno ukinuta. "Moramo biti ponizni pred prirodom", izjavio je.

Dok su stotine tisuća slučajeva kontakata prisiljene na izolaciju, neki bitni djelatnici, poput željezničara ili kontrolora leta, izuzeti su i bit će im omogućen rad, pod uvjetom da su primili drugu dozu cjepiva prije najmanje dva tjedna, objavila je vlada.

Među najteže pogođenim zemljama u Europi s više od 128.700 umrlih, Velika Britanija je nedavno imala više od 50.000 novozaraženih dnevno, što se pripisuje zaraznijoj delta varijanti koronavirusa.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ