vremenska prognoza

Cijela Hrvatska pod meteoalarmom, dvije regije u narančastom

21.05.2024 u 07:18

Bionic
Reading

Utorak će većinom biti najnestabilniji, najkišovitiji i najvjetrovitiji dan u ovome tjednu, uz kišu čestu, gdjekad i obilnu, te lokalno olujno nevrijeme i tuču. Zagrebačka regija i istok Hrvatska su pod narančastim metealarmom zbog mogućeg grmljavinskog nevremena, dok je ostatak zemlje u potencijalnoj opasnosti zbog mogućih izraženijih pljuskova s grmljavinom

Danas se očekuje promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i vrlo nestabilno. Mjestimice kiša i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne i navečer u središnjim i istočnim predjelima. Vjetar ponegdje umjeren istočni i jugoistočni, na Jadranu jako jugo, poslijepodne u okretanju na umjeren jugozapadni. Uz nestabilnosti vjetar kratkotrajno jak. Najviša temperatura zraka uglavnom između 22 i 27 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Meteorolog Tomislav Kozarić najavio je za HRT da će u prvom dijelu utorka u istočnoj Hrvatskoj još će biti djelomice sunčano i uglavnom suho. Zatim jače naoblačenje, pljuskovi i grmljavina pa i nevrijeme, ponegdje s tučom i olujnim vjetrom. Prije toga puhat će većinom umjeren jugoistočnjak, a temperatura dosezati možda i 30 °C.

Narančasto upozorenje - drugi stupanj od moguća tri - za nevrijeme od sredine utorka i u većini središnje Hrvatske, zbog obilnijih pljuskova pogotovo u zapadnijim područjima, a tuče i olujnih udara vjetra u istočnijim. Već od osjetno toplijeg jutra bit će promjenjivo i nestabilno, mjestimice uz kišu i grmljavinu, a na zapadu danju malo svježije. Prema kraju dana zapuhat će jugozapadnjak.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu povremeno kiša, mjestimice i u obliku izraženijih pljuskova i grmljavine. Oblaka će biti osobito do sredine dana, a zatim na moru i sunčanih razdoblja. Puhat će umjereno do jako jugo, sredinom dana u okretanju na jugozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 18 °C u gorju do 23 °C na otocima.

U Dalmaciji promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice pljuskove i grmljavinu te nevere. Puhat će umjereno i jako jugo; more većinom umjereno valovito, a poslijepodne će okrenuti na jugozapadnjak pa sjeverozapadnjak, nakratko moguće i buru. Jutarnja temperatura zraka oko 20 °C, najviša oko 24 °C. Na jugu Hrvatske do sredine dana još podosta sunčanog vremena, a zatim promjenjivo i sve nestabilnije, ponegdje s pljuskovima i grmljavinom te moguće neverama, pogotovo prema kraju dana. Jugo će biti umjereno i jako, najviša temperatura zraka oko 25 °C."

  • +6
Kiša/Pljusak Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'U iduća tri dana na kopnu postupno sve manje nestabilno, uz rjeđe i slabije izražene pljuskove i grmljavinu te više sunčanog vremena, osobito u petak. U srijedu će puhati umjeren do jak jugozapadnjak, zatim će oslabjeti. Dnevna temperatura bez veće promjene, a ujutro manje toplo, ponegdje uz moguću maglu. Na Jadranu u srijedu još promjenjivo, mjestimice s kišom, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom; zatim sunčanije i pljuskovi rjeđi, uglavnom na sjevernom dijelu. Puhat će slab i umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Danju i dalje toplo, a jutarnja temperatura niža', prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Utjecajem frontalnog poremećaja, u Hrvatskoj će se uz kišu i jačanje juga, nastaviti otežavati biometeorološki uvjeti. Osim meteoropata, i manje osjetljivi ljudi bi mogli imati tegobe uzrokovane vremenom. Najteže će biti kroničnim bolesnicima koji boluju od srčanih, plućnih i krvožilnih bolesti.