IRAN OPTUŽUJE

CIA otela nuklearnog fizičara

04.07.2010 u 19:05

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova Irana predalo je švicarskoj diplomaciji, koja u Iranu predstavlja interese SAD-a, dokumente kojima se dokazuje navodna otmica nuklearnog fizičara Shahrama Amirija od strane CIA-e

Amiri, sveučilišni istraživač u Teheranu, nestao je prije godinu dana u Saudijskoj Arabiji pa su iranske vlasti optužile službeni Riad da su ga predali SAD-u, odnosno agentima CIA-e.

Saudijske su vlasti to opovrgnule.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova u Teheranu, Ramin Mehmanparast, izjavio je za agenciju IRNA da je njegovo ministarstvo predalo švicarskom veleposlanstvu u Iranu nepobitne dokaze o otmici Amirija.

Ni CIA niti švicarska diplomacija nisu se još očitovalei o slučaju o kojem je u ožujku američka televizijska mreža ABC, prenosi BBC, objavila da je fizičar dezertirao i pobjegao u SAD kako bi postao suradnikom CIA-e.

Nedavno je objavljen video u kojem se čovjek iz Tucsona (Arizona) predstavljao kao nestali iranski fizičar i tvrdio da su ga saudijski agenti oteli i predali vlastima SAD-a koje su ga mučile da bi priznao kako je, zapravo, dezertirao.
U drugom, pak, videomaterijalu navodni Amiri izjavljuje da je u SAD-u 'po slobodnom izboru'.

Treći videouradak, proizveden na iranskoj nacionalnoj televizji, pokazuje navodnog fizičara dok izjavljuje da je pobjegao američkim agentima.

Iranski mediji također objavljuju kontradiktorne informacije: za neke je riječ o sveučilišnom istraživaču, dok je za druge riječ o znanstveniku koji je radio na nuklearnom programu predsjednika Mahmouda Ahmadinejada.