POVIJESNI IZBORI

Chicago će dobiti prvu crnu gradonačelnicu, a možda i lezbijku

02.04.2019 u 21:08

Bionic
Reading

Stanovnici Chicaga u utorak sudjeluju na izborima koji su povijesni za taj treći po veličini grad u Sjedinjenim Državama - biraju novog gradonačelnika između dviju crnkinja, od kojih je jedna lezbijka.

Lori Lightfoot i Toni Preckwinkle, dvije demokratske kandidatkinje, osvojile su najveći broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora krajem veljače, 17,5 posto, odnosno 16 posto.

Iza njih je ostalo drugih dvanaest kandidata za nasljednika demokrata Rahma Emanuela koji je na toj dužnosti od 2011. Ta nekadašnja zvijezda demokratske stranke u usponu objavio je na opće iznenađenje da se neće treći put kandidirati.

Birališta se trebaju zatvoriti u 20.00 sati po mjesnom vremenu (srijeda u 2.00 sata po srednjoeuropskom vremenu).

Od 1837. Chicago je imao tek jednog gradonačelnika crnca i jednu gradonačelnicu. Lori Lightfoot će, ako pobijedi, biti i prva pripadnica homoseksualne zajednice na čelu grada koji ima 2,7 milijuna stanovnika a obilježava ga nepovjerenje između policije i manjina, velike nejednakosti između četvrti i visoka stopa kriminaliteta.

Lori Lightfoot i Toni Preckwinkle Izvor: Društvene mreže / Autor: CBS

U 2018. u Chicagu je bilo više od 550 ubojstava, što je više nego u New Yorku i u Los Angelesu zajedno, premda dva potonja grada imaju više stanovnika.

Lightfoot (56) i Preckwinkle (72) su u prvom krugu pretekle poznatog lokalnog političara Billa Daleyja i nekadašnjeg načelnika policije Garryja McCarthyja.