NAPETO U VENEZUELI

Chavezov nasljednik porazio kandidata desnice

15.04.2013 u 09:05

Bionic
Reading

Ostane li sve u granicama demokratske procedure, Venezuelu će voditi aktualni potpredsjednik Nicolas Maduro, čovjek kojeg je za nasljednika predložio pokojni predsjednik Hugo Chavez

Nakon 99 posto prebrojanih listića, na napetim jučerašnjim izborima za predsjednika Venezuele Maduro je tijesno porazio Henriquea Caprilesa Radonskog, kandidata desnog centra i favorita krupnokapitalističkih krugova. Nakon skoro četvrtine prebrojanih glasova, na njegovu je stranu otišlo 50,6, a na Caprilesovu 49,1 posto.

Maduro je pobjedničke rezultate proslavio poklicima posvete Hugu Chavezu: 'Za njega! Za našeg velikana! Za mog oca!' (mislio je na mentorstvo i ideološko, a ne biološko očinstvo).

No oporbenjak Capriles ne priznaje rezultate izbora dok se ponovno ne prebroje glasovi. Pozvao je birače da snimaju izborne nepravilnosti i stavljaju ih na društvene mreže. 'Danas si glavni gubitnik ti i ono što predstavljaš. Narod te ne voli', poručio je, kako prenose mediji, Capriles Maduru gledajući u TV kamere.

Biranju novog predsjednika odazvalo se skoro 80 posto od 18,8 milijuna Venezuelanaca s pravom glasa.

U svakom slučaju, rezultati pokazuju da chavistički socijalizam nakon nedavne smrti karizmatičnog lidera nema ni približno snažnu podršku masa kao nekad. Pad popularnosti bilježen je i pod samim Chavezom koji je istog tog Caprilesa pobijedio u rujnu prošle godine, ali uz mnogo manju podršku nego na prijašnjim izborima (Capriles je tada osvojio 45 posto glasova). Međutim, zbog uznapredovalog raka Hugo Chavez nije prošao predsjedničku inauguraciju: umro je 5. ožujka.

U izbornom štabu Nicolasa Madura tvrde da je pobjeda njihovog kandidata, koji je u kampanji na razne načine nastojao iskoristi kult ličnosti svog preminulog prethodnika, bila poštena. No New York Times danas ponavlja informacije koje su se mogle čuti i ranije: da Maduro, premda odan Chavezovoj ideologiji, ipak želi izgladiti narušene odnose sa SAD-om čije su naftne kompanije u prošlom desetljeću otjerane iz Venezuele. No Maduro, prema tim informacijama, ne namjerava odustati od socijalističkog puta, niti od bliske ekonomsko-političke suradnje s, primjerice, Kubom.