zaljubljeni u terorista i dilera

Četvrt stoljeća od smrti, Escobarovo nasljeđe ne umire

02.12.2018 u 11:26

Bionic
Reading

Dvadeset i pet godina nakon što je ubijen u obračunu s policijom, nasljeđe Pabla Escobara u njegovu Medellinu, gradu u kojem je vodio svoje kokainsko carstvo kombinacijom brutalnosti i dobročinstva, odbija odumrijeti.

Gradske vlasti namjeravaju uskoro srušiti njegovu betonsku palaču, ali u četvrti koja nosi njegovo ime mnogo je onih koje je Escobar zadužio i planiraju mu odati počast u nedjelju popodne. Escobar je ubijen u obračunu s policijom na krovu kuće u Medellinu 2. prosinca 1993., dan nakon svoga 44. rođendana i pet mjeseci pošto se sedmi put pojavio na Forbesovoj listi najbogatijih na svijetu.

Njegova palača na osam katova, nazvana Monako, simbol dekadentnog izobilja kolumbijske mafije 80-ih i 90-ih godina prošloga stoljeća, danas više nalikuje ruševini. Neskladna bijela zgrada trebala bi u veljači biti sravnjena sa zemljom.

"Monako je postao antisimbol. Ne želimo da današnja djeca odrastaju sanjajući da budu Pablo Escobar kada odrastu. Rušenje je jedini način da zaliječimo rane", kaže gradski dužnosnik Manuel Villa.

Escobarovo zdanje najveća je turistička atrakcija bogate medelinske četvrti El Poblado. Na njezinu će mjestu biti izgrađeni javni park posvećen tisućama žrtava kolumbijskog "narkoterorizma", brutalnih obračuna narkokartela među sobom i s državom.

Kolumbijsko društvo podijeljeno je oko Escobarova nasljeđa. Angela Zuluaga jedna je od onih koja želi izbrisati trag "narkokulturi". Ona je još bila u majčinoj utrobi kada joj je Escobarov plaćenik ubio oca, suca koji je izdao nalog da ga se uhiti.

"Mnogo je nas koji smo propatili u vrijeme narkoterorizma", rekla je. Po službenim podacima, u nasilju povezanom s drogom ubijeno je 46.612 Kolumbijaca od 1983. do 1994. godine. Na drugoj strani te kulturne podjele, Escobarova sestra Luz Maria danas posjećuje njegov grob. Nije ondje sama, dolazi i mnogo turista.

  • +24
Pablo Emilio Escobar Gaviria , Medelin Izvor: Pixsell / Autor: Utrecht Robin/ABACA/PIXSELL

Luz Maria priznaje bratove pogreške, ali protivi se rušenju njegove kuće.  "Rušenje Monaka neće uništiti Pablovu povijest", kaže. 

Escobara pamte i kao "kolumbijskog Robina Hooda". U četvrti koja nosi njegovo ime sagradio je beskućnicima 443 kuće. 

"Ja ga vidim kao drugog Boga. Prvo Bog, a onda on", kaže Maria Eugenia Castano (44) dok pali svijeću na improviziranom oltaru s Escobarovom slikom.  U obližnjem frizeskom salonu El Patron mogu se kupiti i suveniri s Escobarovim likom. Frizerka Yamila Zapata sažima kontradikcije Escobarova života. "Pablo će vas zbuniti", kaže.

"Ako želite gledati njegovu dobru stranu, bio je jako dobar. Ako želite gledati lošu, bio je jako zao".