PREBACILI 61 OSOBU

Četvorka u pritvoru zbog švercanja ljudi preko granice

21.04.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Na prijedlog USKOK-a, sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc odredila je četvorici osumnjičenika jednomjesečni istražni zatvor zbog kaznenog djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice. Radi se o Milenku Caru (61) iz Klenovice, Zdravku Gaćinoviću (60) iz Rijeke te Opatijcima Grozdani Nonković (45) i Zlatku Markoviću (59), a istraga se provodi protiv još petoro osumnjičenika

Osnovano se sumnja da se petorka, od studenoga 2011. do travnja 2012, u Rijeci, Opatiji, Sisku i Slavonskom Brodu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, povezala u zajedničko djelovanje radi ilegalnog prebacivanja većeg broja stranih državljana iz Hrvatske u Sloveniju te u Italiju.

Prema USKOK-ovoj optužnici, trećeosumnjičena Grozdana Nonković je, po prethodnom dogovoru, za novčanu naknadu vršila prihvat stranih državljana u Opatiji, koje su potom trojica osumnjičenika dovozili do neposredne blizine hrvatsko-slovenske granice. Zatim ih je preuzimao prvoosumnjičeni Milenko Car i zasad nepoznate osobe koje su strance upućivali da pješice, izvan graničnih prijelaza, prijeđu granicu gdje su ih po dogovoru preuzimali drugi osumnjičenici radi daljnjeg prevođenja u Italiju. Na taj način su u 12 navrata tijekom šest mjeseci prebacili 28 stranaca, a novac koji su od njih dobivali međusobno su dijelili ovisno o prethodnom dogovoru i njihovom učešću u pojedinom prebacivanju.

USKOK nadalje osnovano sumnja da je sedmoosumnjičeni 60-godišnjak u istom razdoblju u Slavonskom Brodu, također u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, povezao u zajedničko djelovanje prvoosumnjičenog Cara, 22-godišnjeg osmoosumnjičenika i 50- godišnjag devetoosumnjičenika radi nedozvoljenog prebacivanja pet stranih državljana iz Slovenije i Italije u Hrvatsku te dalje prema Slavoniji. Na taj način osumnjičenici su prebacili ukupno 33 stranaca i pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 17.240 eura.

Četvorici osumnjičenih, kojima je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela, određena je i visina jamstva koja može zamijeniti istražni zatvor, i to Milenku Caru i Zdravku Gaćinoviću u iznosu od po 100.000 kuna, Grozdani Nonković u iznosu od 200.000 kuna te Zlatku Markoviću u iznosu od 50.000 kuna.