KOBNO KRSTARENJE

Na kruzeru četvero umrlih, 138 bolesnih, sve luke zatvorene

28.03.2020 u 07:58

Bionic
Reading

Četvero starijih putnika preminulo je dok više od 130 osoba ima simtome slične koronavirusu na krstarenju brodom MS Zaandam ispred obala Paname pri čemu je dvoje putnika sigurno pozitivno na COVID-19.

MS Zaandam, koji je u vlasništvu kompanije Holland American Line, je otputovao iz Argentine 7. ožujka i trebao je završiti svoje putovanje u San Antoniju u Čileu 21. ožujka. Međutim, koronavirus je sve pokvario.

Brod je pokušavao proći Panamski kanal i otići do Fort Lauderdalea na Floridi. No, panamska Vlada odbila je pristup kanalu iz zdravstvenih razloga, ostavljajući putnike i posadu da se pitaju kada će se vratiti kući. Bile su zatvorene i sve luke duž južnoameričke rute Zaandama, objavila je Holland America.

Nitko nije sišao s broda otkako je pristao u Punta Arenasu na južnoj obali Čilea prije gotovo dva tjedna. Na brodu je 1.243 gostiju i 586 članova posade, kao i četiri liječnika i četiri medicinske sestre. Do sada se 138 osoba žalilo na simptome slične gripi, koji su slični i simptomima koronavirusa, dok su četiri putnika preminula.

Prvi gost je umro prije nekoliko dana, nakon čega su u četvrtak uslijedila dva smrtna slučaja, a posljednji u petak.

"Još uvijek primjećujemo kako se gosti i posada sa simptomima javljaju u medicinski centar, a situacija i dalje iz dana u dan postaje sve izazovnija", rekao je brodski dužnosnik dodavši kako testovi za koronavirus nisu bili dostupni do četvrtka navečer.

  • +3
Rekreacija na splitskom Žnjanu u doba koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Dio putnika sa "respiratornim simptomima" odmah je testiran u četvrtak, a za sada su dva nalaza pozitivna na COVID-19.

Holland America sada želi započeti premještanje skupina zdravih putnika na drugi brod Zaandam Rotterdam, koji se sada nalazi u panamskim vodama. Međutim, plan za prebacivanje još nije dovršen.