PODMAZIVANJE U AZARBEJDŽANU

Četiri zastupnika Skupštine Vijeća Europe uzimali kavijar, tepihe i eure kao mito

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 16.05.2018 18:00
  • Objavljeno 16.05.2018 u 18:00
Baku, Azarbejdžan

Baku, Azarbejdžan

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Četvorici zastupnika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) oduzeta su u srijedu neka prava u toj skupštini pošto su u istražnom izvješću osumnjičeni za primanje mita od azerbajdžanskih lobista

Stegovno povjerenstvo Parlamentarne skupštine "privremeno" je oduzelo prava Španjolcima Pedru Agramuntu i Jordiju Xucli, Rumunju Cezaru Florinu Predi i Azerbajdžancu Samadu Sejdovu zbog "teške povrede" kodeksa ponašanja u parlamentu.

Neovisna istražna skupina u zaključcima objavljenima u travnju navodi da postoji "velika sumnja u koruptivne radnje" koje su zastupnici PSVE-a počinili u korist Azerbajdžana.

Zastupnicima se poklanjao kavijar, tepisi, noćenje u luksuznim hotelima i izdašno su nagrađivani za "lobiranje", napose za glasovanje u siječnju 2013. o izvješću u kojemu se kritizira položaj političkih zatvorenika u toj bivšoj sovjetskoj republici.

Četvorica parlamentarnih zastupnika "neće moći biti promatrači ili izvjestitelji na izborima, predsjednici ili potpredsjednici povjerenstva (...) i neće se moći kandidirati za predsjednika skupštine", piše u odluci VE-a.

No ostaju članovi skupštine, "s pravom nastupa", ali je više neće moći zastupati u "događajima koje organizira treća strana", dodaje se.

Bivši predsjednik PSVE-a Pedro Agramunt kojemu se prava oduzimaju na deset godina, imao je "glavnu ulogu" u donošenju odluka "u korist Azerbajdžana", navodi se u istražnom izvješću.

Agramunt je u listopadu 2017. podnio ostavku na dužnost predsjednika zbog sumnja koje su se već tada bile iznosile.

Ostala trojica su sankcionirana na dvije godine, navodi VE.

PSVE-a koji nema zakonodavne ovlasti, zasjeda u Strasbourgu četiri puta u godini kada raspravlja o zaštiti ljudskih prava i borbi protiv korupcije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!