'OPROSTI NAM, DUBROVNIČE'

Cetinjani tuže Dubrovnik i Crnu Goru jer nisu mogli u Grad

02.04.2009 u 08:09

Bionic
Reading

Nevladina organizacija Cetinje Europa tuži Dubrovačko-neretvansku županiju i državu Crnu Goru jer među crnogorskim osnovcima koji su organizirano posjetili Dubrovnik nije bilo i učenika iz Cetinja, grada čiji su stanovnici početkom 90-ih poručivali 'Oprosti nam, Dubrovniče' i prosvjedovali zbog ratnog pohoda na hrvatski jug

'Iako je taj posjet služio i kao znak pomirbe među najmlađima nakon ratnog pohoda na Dubrovnik, zaboravljena su cetinjska djeca čiji su se očevi jedini suprotstavljali ratu. U pratnji crnogorskog ministra kulture, medija i sporta Branislava Mićunovića, u Dubrovniku su bili učenici iz Kotora, Bara, Podgorice, Herceg Novog, ali ne i iz Cetinja, gdje je prije 17 godina organiziran antiratni miting', kazao je za Slobodnu Dalmaciju predsjednik NVO-a Cetinje Europa Radovan Đaković, komentirajući da su tu činjenicu morali znati i organizatori.

Zbog ove nepravde se pismeno obraćao i Ministarstvu kulture Crne Gore te hrvatskom veleposlaniku u Podgorici Petru Turčinoviću.

'Iz ministarstva, naravno, nisu ništa odgovorili, ali mi se hrvatski veleposlanik odmah javio telefonom i rekao da nisu bili uključeni u organizaciju tog posjeta', objasnio je Đaković.

Cetinju je zahvalio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na podgoričkom aerodromu tijekom svoga službenoga posjeta Crnoj Gori, što je spomenuto i u tužbi adresiranoj dubrovačkom sudu kojom se 'zbog suza cetinjske djece' traži i simbolična odšteta od 15 tisuća kuna. Taj iznos bi bio uplaćen dječjem vrtiću u Cetinju.