domino efekt

Češki premijer želi da Češka napusti sporazum o migraciji

01.11.2018 u 19:01

Bionic
Reading

Premijer Andrej Babiš rekao je u četvrtak da želi da se Češka povuče iz sporazuma UN-a o migraciji i o tome će razgovarati s koalicijskim partnerom, objavljeno je na internetskoj stranici idnes.cz

On je to izjavio dan nakon što je Austrija rekla da će slijediti SAD i Mađarsku koje se povlače iz UN-ova sporazuma zbog zabrinutosti da će on zamagliti liniju između legalne i ilegalne migracije.

Ministar u poljskoj ultrakonzervativnoj vladi također je preporučio svojoj zemlji da napusti sporazum.

Globalni sporazum o migraciji prihvatilo je u srpnju svih 193 članica UN-a osim administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja se iz sporazuma povukla prošle godine.

Babiš je rekao zastupnicima u parlamentu da mu se sporazum ne sviđa, prenosi idnes, te da će koalicijskom partneru Socijaldemokratima predložiti povlačenje iz sporazuma.

Češka se svrstala uz srednjoeuropske susjede poput Mađarske i Poljske u zadržavanju tvrdoga protuimigrantskog stava dok se Europska unija bori da zaustavi priljev izbjeglica koji bježe od rata i oskudice, pogotovo na Bliskom istoku i u Africi.

Srednjoeuropske zemlje odbile su podržati briselski sustav kvota prema kojemu bi se podijelili tražitelji azila među svim članicama Europske unije, plan koji je odbačen ranije ove godine.