ZEMANOVA PARANOJA

Češki predsjednik: Pucajte na teroriste, i moja supruga je kupila pištolj!

02.08.2016 u 13:36

Bionic
Reading

Strah od terorizma i emigranata natjerava sve više Čeha i Slovaka na nabavu oružja, a u naoružavanju prednjači češki predsjednik Miloš Zeman koji je u razgovoru za tamošnji najtiražniji tabloid Blesk izravno pozvao sunarodnjake na naoružavanje te da pucaju u slučajevima terorističkih napada. Pritom je pohvalio i svoju suprugu Ivanu Zemanovu kazavši kako je prva dama već nabavila pištolj i redovno vježba gađanje

'Vjerujem da će me zaštiti od terorista. Iako mene prije svega čuvaju tjelohranitelji', kazao je Zeman, ponovivši svoju raniju izjavu kako bi teroristički napadi u Francuskoj i Njemačkoj prošli s manje žrtava da je među građanima bilo ljudi s pištoljima koje znaju upotrijebiti, ocijenivši pritom kako je građanska samoobrana uspješna metoda u borbi protiv terorizma.

U susjednoj Slovačkoj prodaja oružja za osobnu obranu građana porasla je za 20 posto, a u Češkoj, paradoksalno, broj izdanih dozvola za nošenje oružja raste, ali oružja među Česima ima sve manje.
Od početka godine u Češkoj je izdano 5.944 dozvole za posjed vatrenog oružja i sada pravo obrane vatrenim oružjem u slučaju potrebe ima 297.966 Čeha.

Istovremeno se u registrima policije za prvih pet mjeseci ove godine broj prijavljenog oružja smanjio za 22.173 komada i sada u toj zemlji s više od 10 milijuna stanovnika ima 784.722 komada vatrenog oružja.

Češki zakon o oružju i nakon pooštravanja vrlo je liberalan, a sredstva za obranu, poput plinskih pištolja, električnih pendreka i razni obrambenih sprejeva, ne podliježu režimu dozvola i registraciji.

Realan porast prodaje vatrenog oružja i obrambenih sprejeva u Slovačkoj od 20 posto stručnjaci pripisuju tek na trećem mjestu strahu od terorista i muslimanskih emigranata koje i Slovaci kao i Česi ne žele primati. Prema istraživanjima, Slovaci se najviše naoružavaju zbog porasta općeg kriminaliteta.