klimatski razgovori

Češka razmatra kandidaturu za domaćina klimatske konferencije COP29

14.11.2022 u 23:00

Bionic
Reading

Češka razmatra kandidaturu za domaćina UN-ovog klimatskog samita COP29, veliku međunarodnu konferenciju 2024. godine, za što bi se natjecala s manjim brojem drugih država, rekao je zamjenik češkog ministra okoliša za Reuters u ponedjeljak

"U našem razmatranju moguće uloge domaćina, uzimamo u obzir i logističke i financijske izazove za zemlju domaćina, no također naše iskustvo s energetskom transformacijom i dekarbonizacijom", komentirao je pismeno zamjenik ministra Jan Dusik.

Dusik je rekao da Češka još uvijek nije odlučila hoće li predati kandidaturu, dodajući da će razmotriti mogućnost zajedničke kandidature s drugom zemljom istočne Europe.

Bugarska je već poručila da je voljna biti domaćin globalnih klimatskih razgovora. Dusik je kazao da je nekoliko zemalja iz regije iskazalo interes da samostalno ili u suradnji s nekom drugom zemljom organiziraju događaj.

Godišnji sastanci COP-a okupljaju desetke tisuća delegata i pružaju platformu gdje gotovo sve zemlje svijeta mogu pregovarati o zajedničkim naporima da se izbjegnu katastrofalne klimatske promjene i procijeniti svoj napredak.

Uloga domaćina klimatskog događaja Ujedinjenih naroda može donijeti stanoviti međunarodni ugled i prihode od turizma, no također izazvati logističke probleme i velike troškove.

COP 2015., koji je organizirala Francuska, proizveo je znameniti Pariški sporazum o klimatskim promjenama, kojim su se zemlje složile pokušati smanjiti globalno zatopljenje na 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko doba. Sporazum je poslužio kao vodič za ciljeve vlada i politika za suzbijanje emisija CO2, iako mnoge zemlje i dalje ne postižu ciljeve sporazuma.

Pravo na organizaciju konferencije se izmjenjuje između pet globalnih regija Ujedinjenih naroda.

Egipat je domaćin ovogodišnje COP27 konferencije u Africi, a Ujedinjeni Arapski Emirati bit će domaćini za COP28.