leteća prekretnica

Česi iz temelja mijenjaju svoju flotu jurišnih helikoptera, doznajemo o čemu je riječ

06.08.2023 u 07:25

Bionic
Reading

Češko ratno zrakoplovstvo dobilo je ovih dana prva dva od ukupno šest naručenih američkih jurišnih Bellovih helikoptera AH-1Z Viper koji će zamijeniti dosadašnju flotu jurišnih i višenamjenskih helikoptera sovjetske i ruske proizvodnje. Riječ je o programu H1 koji tvori cjelovit sustav jurišnih i višenamjenskih helikoptera, a tportal donosi detalje projekta koji označava pomak prema zapadnoj tehnologiji i odmak od ovisnosti o ruskoj tehnologiji

Prošle subote u češku zračnu bazu Biskajska dopremljena su američkim transportnim avionom C-17 Globemaster prva dva jurišna helikoptera AH-1Z Viper (ljutica), dok će SAD do sredine rujna dopremiti još po dva Vipera i prva dva Bellova višenamjenska helikoptera tipa UH-1Y Venom (otrov) koji će s naknadno isporučenim letjelicama činiti operativni borbeni sustav H1.

'Isporuka prvih američkih helikoptera značajan je trenutak za modernizaciju vojske jer pomiče naše helikopterske snage u 21. stoljeće', kazala je nakon primopredaje češka ministrica obrane Jana Černochová. ''Na ovaj način oslobađamo se ovisnosti o ruskoj tehnologiji i prelazimo na modernu zapadnu platformu koju nam isporučuje važan saveznik'', dodala je ministrica koju prenosi specijalizirani portal Vertical.

  • +2
AH-1Z Viper Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Preston Reed

U Češku je s helikopterima stigla i veća skupina američkih stručnjaka koji će zajedno s češkim kolegama u sljedeća dva tjedna montirati helikoptere, staviti ih u pogon i upravljati njima. Također, skupina će zajedno provesti i certificiranje letjelica, dok tijekom kolovoza stiže i mobilni trenažni tim američke vojske koji će 1. rujna ove godine započeti s obukom zrakoplovnog osoblja češke 22. helikopterske zrakoplovne baze.

Nagrada za pomoć Ukrajini

Riječ je o međudržavnom sporazumu za kupnju 12 novih helikoptera iz sustava H-1 kojeg je još 2019. potpisao tadašnji ministar obrane Lubomír Metnar. Prag će od SAD-a besplatno dobiti još osam moderniziranih helikoptera kao nagradu za pomoć Ukrajini pa će češka vojska u konačnici raspolagati s ukupno 10 UH-1Y Venom i isto toliko AH-1Z Vipera.

Kombinacija AH-1Z i UH-1Y zamijenit će dosadašnju flotu Mi-24 i Mi-35 jurišnih helikoptera sovjetske i ruske proizvodnje, dok će njihovi pomoćni helikoptere Mi-171Š još neko vrijeme ostati u naoružanju češke vojske. Vjeruje se da je Češka donirala Ukrajini najmanje dva svoja Mi-24, a susjedna Slovačka također je nagovijestila mogućnost nabave AH-1Z nakon što je slovački ministar obrane Jaroslav Nad' ustvrdio kako je Washington ponudio Bratislavi Vipere kao kompenzaciju za isporuku svoje povučene flote borbenih aviona MiG-29 Ukrajini.

Prema navodima načelnika Glavnog stožera Vojske Češke Republike Karela Řehke, helikopteri će tvoriti sustav H1 koji će iz temelja povećati paljbene sposobnosti helikopterske komponente češkog ratnog zrakoplovstva. Precizirao je kako je unutar sustava H1 naglasak na precizno vođenom streljivu koje mogu koristiti obje američke helikopterske platforme. Zapovjednik čeških zračnih snaga general-bojnik Petr Čepelka dodatno je pojasnio da novonabavljeni helikopteri sličnih performansi predstavljaju cjelovit sustav s time da Viperi pružaju ofenzivnu zračnu podršku, a Venomi sami ili u suradnji s Viperima osiguravaju blisku vatrenu podršku i logistiku.

Jurišni Viperi i višenamjenski Venomi ističu se svojom vatrenom moći, sustavom samozaštite i šifrirane komunikacije te sposobnošću preživljavanja na bojnom polju. Oba tipa helikoptera mogu se pohvaliti digitalnim kokpitima s velikim LCD panelima, sustavima automatske kontrole leta s integriranom satelitskom i inercijalnom navigacijom, a prednost je i sličnost njihove konstrukcije, posebice motora, rotora te ugrađene elektronike i avionike. To znači da se piloti mogu prebacivati između ta dva tipa helikoptera, a sustav H1 omogućuje i razmjena rezervnih dijelova zbog njihove sličnosti što dodatno olakšava logistiku.

Čak 85 posto istovjetnih rezervnih dijelova

Češka vojska će dobiti i odgovarajuće naoružanje, a službeni Prag je otkrio kako je riječ o Hellfire i AGR-20 laserski vođenim raketama zrak-zemlja, nevođenim raketama te streljivom za topove i strojnice. Još ranije u Češku su stigla i dva simulatora kojima je opremljen simulacijski centar u 22. Bazi. Valja reći da se sustav H-1, sastavljen od Vipera i Venoma, nadovezuje na helikoptere AH-1 Cobra i UH-1N Twin Huey kakve koristi Marinski zbor SAD-a.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military Archive

Pojedinačno, AH-1Z i UH-1Y smatraju se najsposobnijim borbenih i višenamjenskim helikopterima koji zajedno predstavljaju najučinkovitije sredstvo za ispunjavanje širokog spektra borbenih i potpornih zadaća bilo gdje u svijetu. Prema navodima proizvođača, AH-1Z i UH-1Y imaju prednost od 85 posto postojanosti dijelova i komponenti kritičnih za održavanje. Ovaj koncept osigurava smanjenje operativnih troškova, zahtjeva za obuku osoblja i ukupnih troškova podrške životnog ciklusa.

Oba helikoptera dizajnirana su s naglaskom na sposobnost preživljavanja u borbenoj situaciji. Prema tvrdnjama češke vojske, ovi strojevi prvenstveno će obavljati zadaće izravne zračne potpore, transporta i nemedicinske evakuacije ranjenika. Treba reći kako su obje vrste, zahvaljujući jednostavnom dizajnu konstrukcije i konceptu sklopivih lopatica rotora, izuteno lake za transport.

U prednjem dijelu dvomotornog AH-1Z nalazi se trocijevni rotirajući top kalibra 20 milimetara i kapaciteta 650 metaka. Dodatno naoružanje može se nositi na šest nosača naoružanja, dok helikopter može nositi do 16 protutenkovskih vođenih projektila Hellfire ili 76 nevođenih projektila HYDRA kao i 28 laserski vođenih projektila AGR-20. Drugo moguće naoružanje je šest raketa zrak-zrak AIM-9 Sidewinder.

Najnovija akvzicija američkih marinaca

Viper je opremljen integriranim sustavom avionike, čije se sučelje sastoji od staklenog kokpita. Ovaj sustav objedinjuje elemente komunikacije, navigacije, on-board obrade podataka, otkrivanja prijetnji, upravljanja oružanim sustavima te prenosi informacije pilotima o situaciji na bojnom polju. Najvažniji podaci o letu, oružanim sustavima i okolnim prijetnjama helikopteru prikazuju se pilotima izravno na head-up zaslonu na kacigi.

Uz to, AH-1Z je opremljen elektro-optičkim/infracrvenim senzorima treće generacije i sustavom sposobnim za precizno određivanje ciljeva na velikim udaljenostima. Navedeni sustavi naoružanja mogu se kombinirati ovisno o misiji koja se izvršava. Posadu, pak, čine dva pilota koji su obučeni za širok raspon zadaća. Osnovna namjena mu je potpora kopnenim postrojbama pa se najčešće koristi za izvršavanje zadaća izravne zračne potpore, zračnog izviđanja, protuzračne obrane, zračne pratnje kopnenih postrojbi ili drugih tipova helikoptera ili za obavljanje zadaća zračne izolacije koje se provode iza neprijateljskih crta.

Zahvaljujući svojim senzorima i drugoj opremi, može se koristiti i kao platforma tzv. prednjeg zračnog zapovjednika (Joint Terminal Attack Controller) za koordinaciju vatre drugih zračnih i kopnenih sredstava. Viper može djelovati iz kopnenih baza ili privremenih područja, a može izvoditi operacije i s mornaričkih brodova, što u češkom slučaju ne igra ulogu s obzirom da ta država nema izlaz na more.

S druge strane, UH-1Y Venom je višenamjenski pomoći helikopter za zapovijedanje i kontrolu nad bojištem te podršku u napadu bilo noću ili danju u svim vremenskim uvjetima. Radi se o jednom od najnovijih letjelica u sastavu američkih marinaca u čijem središtu nadogradnje je novi sustav rotora s četiri lopatice koji je potpuno kompozitan i balistički tolerantan do streljiva kalibra 23 milimetara.

Venom može biti naoružan strojnicom M240 kalibra 7,62 milimetara, topom GAU-17A te raketama Hydra 70. Posadu čine pilot, kopilot, šef posade, topnik te osam borbeno opremljenih vojnika. Helikopter je također opremeljen najmodernijom avionikom, novom mrežom satelitskih podatkovnih mreža, a za razliku od prethodnika tipa UH-1N imaju 125 posto povećanu nosivost i 50 posto povećanu brzinu i domet.