izvještaj

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli: Djeca sustavno nezakonito protjerivana iz Hrvatske

29.05.2020 u 12:30

Bionic
Reading

Centar za mirovne studije (CMS) i Inicijativa Dobrodošli prozvali su u petak premijera i ministra unutarnjih poslova da ignoriraju optužbe o nasilnom i nezakonitom protjerivanju na granicama, posebice djece, te zahtijevaju da oni koji provode nasilje budu sankcionirani

Te dvije organizacije pred Vladom su predstavili 'Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje' u kojem su svjedočanstva djece koja su tražila zaštitu od Hrvatske, ali im je, tvrde, Hrvatska uzvratila nasiljem.

'Došli smo pred vrata premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koji već godinama okreću glavu od svjedočanstava i optužbi te šutke provode politiku kojom se dodvoravaju Europskoj uniji. Nasilja nisu lišeni ni najranjiviji - djeca', istaknula je Tea Vidović iz Inicijative Dobrodošli.

Stoga organizacije zahtijevaju da Vlada i MUP konačno preuzmu odgovornost te da oni koji naređuju i provode sustavno nasilje budu sankcionirani.

Izvještaj donosi svjedočanstva djece i njihovih obitelji te djece bez pratnje o nasilnim i nezakonitim metodama kojima se krše nacionalni zakoni i međunarodno pravo te ljudska prava te onemogućuje pristup međunarodnoj zaštiti.

Iako je obveza Vlade i MUP-a voditi računa o posebnoj ranjivosti djece, poštivati njihova prava i najbolji interes, djece svjedoče o policijskoj brutalnosti i kako ih hrvatska policija satima zatvara u nezakonitu detenciju, bez pristupa vodi i hrani, ističu organizacije.

'Dok Vlada koristi svaku priliku kako bi istaknula važnost zaštite granica, pitamo se kako točno prebijanjem djece, oduzimanjem njihovih osobnih stvari, zatvaranjem djece u policijske kombije po nekoliko sati u kojima ih se izlaže ekstremno visokim ili ekstremno niskim temperaturama, pucanjem i korištenjem elektrošokera policija štiti našu granicu', upitala je Ana Ćuća iz Centra za mirovne studije.

Točan broj djece koja su žrtve policijske brutalnosti nitko ne zna, a mreža Border Violence Monitoring od 2017. je zabilježila 209 slučajeva nasilnog i nezakonitog protjerivanja djece iz Hrvatske, dok je Save the Children, navela je, u prvih devet mjeseci prošle godine zabilježio 2969 protjerivanja djece na granicama Zapadnog Balkana.

Ćuća je podsjetila da se zbog nezakonitog protjerivanja trenutno protiv Hrvatske vode dva slučaja na Europskom sudu za ljudska prava. Prvi je onaj obitelji tragično preminule šestogodišnje djevojčice Madine Hussiny. Drugi uključuje protjerivanje, nezakonitu detenciju i nečovječno postupanje hrvatske policije prema 17-godišnjem sirijskom dječaku, koji je usprkos traženju azila u Hrvatskoj protjeran u BiH.

Danas predstavljeni izvještaj šesti je po redu izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima te je kolektivni rad Centra za mirovne studije, Društva za psihološku pomoć, Inicijative Dobrodošli! i Mreže Border Violence Monitoring. Donosi i priču u slikama o Madini za čiju smrt nitko nije odgovarao.

'Odgovorne institucije dužne su provesti istrage nad onima koji provode nasilje i nezakonito protjeruju djecu koja trebaju zaštitu. Sva djeca koja su pretrpjela nasilje zaslužuju pravdu i zaštitu', poručile su Vidović i Ćuća.