Marijan Mareković

Čelnik Pletera objasnio zbog čega tek sad stižu na Baniju: Čekali smo zapovijed

11.01.2021 u 18:46

Bionic
Reading

Tvrtka Pleter u ponedjeljak je pripremila 10 tisuća obroka uz koje će dostavljati i lunch pakete. Kako je organizirano pripremanje i podjela hrane na petrinjskom području otkrio je šef tvrtke Pleter Marijan Mareković

"Danas je prvi dan kako je Pleter sudjelovao u pripremi i opskrbi toplih i suhih obroka i prema informacijama koje imam sve je prošlo u redu".

Od potresa su prošla dva tjedna. Na pitanje gdje je Pleter bio do sada, Mareković odgovara: "Radili smo svoj posao. Naš objekat je zbog potresa bio van sustava, u vojarni je bilo smješteno 1200 ljudi, što vojske što civila, ali mi smo već od srijede organizirali prehranu za sve njih", napomenuo je, javlja Dnevnik.hr.

Od prvog dana potresa na terenu su volonteri, kuhari, ugostitelji koji su se organizirali i pomagali stanovništvu.

Na pitanje čiju zapovijed je čekala tvrtka Pleter i zašto su trebala proći dva tjedna od potresa da preuzmu prehranu stradalih građana, Mareković odgovara: "Čekali smo zapovijed da se uključimo u to. Čekali smo zapovjed Kriznog stožera. Mi inače radimo za Stožer Civilne zaštite koji nas je i mobilizirao i u Zagrebu, i za Arenu, i u Splitu".

Mareković je rekao da je danas podijeljeno 7000 toplih i oko 5000 suhih obroka, a sve je, kaže, ugovoreno sa Stožerom Civilne zaštite.

Fnancijska konstrukcija je, kaže, zatvorena, a sve će biti po "vrlo pristojnim cijenama, između 20 do 30 kuna po obroku".

U Zagrebu i u Petrinji angažirano je 50-ak ljudi. "Petrinju smo ojačali i sa ljudima iz Slavonije", dodao je.

Ugostitelji su uputili niz kritika i postavili pitanje kako to da se država tek sad uključila i sjetila da ima kuhare. Mareković na kritike odgovara: "Ne bih ulazio u to, ali znam iz iskustva da su najvažniji bili oni prvi koji su se sami organizirali i da su dali izniman doprinos, kao što se ovdje dogodilo s ugostiteljima".

Napominje da će ugostitelji, volonteri na petrinjskom području ostati do kraja tjedna i da će količine hrane koju oni pripremaju biti dovoljne.

"To su normativi za vojsku, to su solidni normativi i tu ne bi trebalo biti problema". Mareković je ujedno i savjetnik Predsjednika RH za veterane i kaže da je predsjednik Milanović zadovoljan s onime što je vidio na terenu