PREUSTROJ DRŽAVE

Čelnici BiH crtaju granice teritorijalnih jedinica

30.01.2009 u 10:25

Bionic
Reading

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović rekao je da je dogovor iz Banje Luke trojice čelnika iz SNSD-a Milorada Dodika, SDA Sulejmana Tihića i HDZ-a BiH Dragana Čovića dobar korak naprijed te da ni po čemu nije rušenje Daytonskog sporazuma i ukidanje RS-a

SARAJEVO/BANJA LUKA/MOSTAR - Kuzmanović je apelirao na sudionike političkih dogovora da ih sami ne krše crtanjem fiktivnih i neostvarenih regija.

'Crtanje raznih regija i jedinica može samo biti unutar Federacije BiH, što je u skladu s preporukama Venecijanske komisije', tvrdi Kuzmanović i izražava opredijeljenost da je 'RS neupitna, ustavna kategorija čiji se teritorijalni, pravni i politički integritet ne može i ne smije ničim ugroziti'.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da na sastanku trojice političkih lidera u Banja Luci nije bilo riječi o tome koje će općine ući u sastav budućih teritorijalnih jedinica i kako je crtanje karata posljednja stvar koja će biti urađena.

'Mi smo na sastanku u Banja Luci tu srednju razinu vlasti nazvali teritorijalnim jedinicama i o tom pitanju ćemo tek razgovarati i utvrditi jesu li to federalne jedinice ili neko drugo rješenje. Bit je da smo potpisali da i ta razina funkcionira na bazi zakonodavne, izvršne i pravosudne vlasti', rekao je Čović novinarima.

On je rekao kako bi trebalo da budu formirane četiri teritorijalne jedinice čiji će administrativni centri biti u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli, naglašavajući kako smatra da to nije sporno bez obzira što nije zapisano u izjavi iz Banjaluke.

'Svi imamo mišljenje u vezi sa ovim pitanjem i rekli smo vrlo precizno da ćemo do sljedećeg sastanka, 23. veljače u Mostaru, razmijeniti poglede i prijedloge ustavnog rješenja u BiH. Siguran sam kako ćemo do toga datuma usuglasiti poglede funkcioniranja BiH', dodao je Čović.

On je izrazio uvjerenje kako će, po pitanju prelaska entitetskih granica, u budućem ustavnom uređenju BiH biti dovoljno fleksibilnosti i kako će se pronaći kvalitetno rješenje.

'Vjerujem da je broj od četiri teritorijalne jedinice spasonosan za BiH, jer bi se u svakom drugom slučaju moglo govoriti o podjeli zemlje. To bi bilo i racionalno rješenje jer bi se smanjila silna administracija koju sad imamo', smatra Čović.

On je potvrdio kako je kontaktirao sa predstavnicima međunarodne zajednice i da je dobio pozitivne signale u vezi s dogovorom iz Banja Luke.

Čović je pozvao druge parlamentarne stranke u BiH da podrže banjalučki dogovor, prije svega jer nema alternativu i zato što je načinjen kvalitetan iskorak prema rješavanju problema u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH je rekao kako bi na sljedećem sastanku lidera šest najjačih stranaka u BiH trebalo razgovarati o Prudskom sporazumu i napretku koji je u međuvremenu postignut.