SPOLNI ODGOJ JE NUŽAN!

Čedomorstvo je vjerojatnije u konzervativnim obiteljima

18.07.2013 u 09:05

Bionic
Reading

17-godišnja djevojka iz Gorskog kotara koja je svoju tek rođenu bebu ugušila i zakopala u dvorištu trenutačno se oporavlja u karlovačkoj bolnici. Susjedi se čude kako majka nije primijetila to da joj je kći trudna. Otac djeteta navodno je također maloljetan, čak dvije godine mlađi od djevojke

Susjedi pričaju da obitelj živi u Gorskom kotaru dvadesetak godina. Majka je kod kuće, a otac radi u inozemstvu po mjesec dana pa je mjesec dana kod kuće. Nije bio u mjestu kad se dogodio stravičan zločin, stigao je jučer, no ni on ni itko od obitelji nisu htjeli govoriti o tome.

'Obitelj je mirna, povučena, a ta djevojka ima još pet sestara - dvije su na fakultetu, najstarija je udana i ima dvoje djece. Sve su redom vrlo lijepo odgojene, niti su pile, niti pušile, čak nisu ni pretjerano izlazile. Družila se s vršnjacima, išla je u srednju školu, ali nikad nikakvih problema', ispričala je za Večernji list konobarica iz tog mjesta. Istaknula je: 'Jadno dijete, sirota, tko zna u kakvu je stanju bila kad je to učinila.' Iznenađena je, kaže, time da majka nije ništa primijetila, no sva je sreća što ju je na vrijeme odvela u bolnicu. Mogla je to biti još veća tragedija.

'Neželjena trudnoća i opasnost od čedomorstva manje su vjerojatne u obiteljima u kojima djeca imaju dobar odnos s roditeljima i povjerenje u njih jer znaju da će dobiti podršku od njih i ako nemaju podršku partnera. Tada zajednički odlučuju o brizi za dijete. U rigidnim, konzervativnim obiteljima u kojima su seks i kontracepcija tabu tema veća je vjerojatnost da će djevojčica zatajiti trudnoću svjesna da joj se zasigurno ne piše dobro, a onda postoji opasnost da se dogodi ovakav slučaj', ocijenio je za Večernjak dr. Nenad Jakušić, psihijatar iz zagrebačke Klaićeve bolnice. Napominje da su djevojci koja je počinila čedomorstvo potrebne i podrška obitelji i psihološka pomoć.