PRIPREME U TURSKOJ

Cavusoglu otkrio kada će doći do sastanka na 'najvišoj razini', pohvalio oligarha Abramoviča

31.03.2022 u 11:56

Bionic
Reading

Turska priprema novi sastanak šefova diplomacije Rusije i Ukrajine za tjedan ili dva, rekao je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, a Moskva je odgovorila da je spremna ako su razgovori "sadržajni", prenose agencije

Pregovarači Ukrajine i Rusije održali su prvi fizički sastanak početkom ovog tjedna u Istanbulu i upravo su ti pregovori donijeli neke pomake od početka ruske invazije 24. veljače.

"Moguć je sastanak na najvišoj razini između dvojice ministara ukrajinskog Dmitra Kulebe i ruskog Sergeja Lavrova za tjedan ili dva", rekao je Cavusoglu za televiziju A Haber.

Turska želi biti domaćin "kao iskreni posrednik", dodao je Cavusoglu koji je također pohvalio posredničku ulogu ruskog oligarha Romana Abramoviča, kojemu su europske zemlje nametnule sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

On "iskreno radi" na okončanju rata i on je posrednik između Kijeva i Moskve od početka ruske invazije 24. veljače, rekao je Cavusoglu.

Abramovič je iznenadio kada se pojavio na ukrajinsko-ruskim pregovorima u Istanbulu u utorak, podsjeća agencija Reuters.

Moskva neće odbiti sastanak, no razgovori moraju biti "sadržajni", odgovorilo je u četvrtak rusko ministarstvo vanjskih poslova, a prenijela agencija RIA.

Roman Abramovič Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Karpuhin / Sputnik / Profimedia

"Važno je da se dvije strane sastanu i dogovore trajan prekid vatre". Nemoguće je pregovarati pod pritiskom oružja", rekao je Cavusoglu, kako prenosi agencija AFP.

U vezi evakuacija civila iz Mariupolja, kojeg ruske snage tjednima drže u okruženju i teško su ga razorile, Cavusoglu je rekao da je Ankara predložila "dva humanitarna konvoja, prema Rusiji i Ukrajini".

"Nitko ne smije činiti pritisak na civile da odaberu jedan ili drugi koridor. Svatko mora dobiti pravo da ide onamo kao on želi", inzistirao je.

  • +3
Pregovori u Istanbulu između Rusije i Ukrajine Izvor: EPA / Autor: TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE H

Cavusoglu je pozdravio rezultate ovotjednog sastanka u Istanbulu na kojem je Ukrajina predložila da će se obvezati na status neutralnosti koji bi jamčilo desetak zemalja te pet stalnih članica Vijeća sigurnosti kao i Turska te Izrael.

Turska nije vidjela punu provedbu odluka donesenih na sastanku u Istanbulu što uključuje povlačenje ruskih snaga iz nekih područja, rekao je nadalje.

"Mjere su dogovorene radi smanjenja pritiska no baš ih i ne vidimo na bojištu. Oprezni smo", rekao je.

Turska je bila domaćin 10. ožujka prvog sastanka između ministara vanjskih poslova Ukrajine i Rusije u Antaliji, no nikakav konkretan rezultat nije postignut.