'PORAZ WASHINGTONA'

Castru smiješna priča o američkim špijunima

07.06.2009 u 13:42

Bionic
Reading

Vođa kubanske revolucije Fidel Castro nazvao je u subotu 'smiješnom pričom' aferu s američkim bračnim parom koji je u SAD-u gotovo 30 godina špijunirao u kubansku korist

HAVANA - Bivši kubanski predsjednik (82) uvijek vrlo prisutan i utjecajan usprkos mirovini iz zdravstvenih razloga, nije međutim opovrgao optužbe koje terete Waltera Kendalla Myersa (72), nekadašnjeg djelatnika američkog State Departmenta, i njegovu suprugu Gwendolyn Steingraber Myers (71).

"Oni koju su na ovaj ili onaj način pridonijeli zaštiti života kubanskih građana od terorističkih prijetnji ili planiranih ubojstava njihovih čelnika zaslužuju, po meni, sve počasti svijeta", poručio je Castro preko internetske stranice Cubadebate.

"Ne čini vam se smiješna priča o kubanskoj špijunaži? Zanimljivo je da se informacija pojavljuje 24 sata nakon poraza američke diplomacije", dodaje on, osvrćući se na odluku Organizacije američkih država (OAS) da ukine zabranu kubanskog članstva u njoj, koja je bila na snazi 47 godina.

Umirovljeni djelatnik američkog State Departmenta Walter Kendall Myers i njegova supruga uhićeni su pod optužbama da su tri desetljeća špijunirali za Kubu, a sigurnosne tajne koje su odali komunističkom režimu u Havani, američki dužnosnici opisuju kao "nevjerojatno ozbiljne".

U optužnici koja je otpečaćena u petak, navodi se da se Walter Kendall Myers probijao u sve više i više obavještajne razine rada u State Departmentu, u tajnosti razvijajući sa suprugom Gwendolyn špijunsku suradnju toliko vrijednu za kubansku vladu da ih je jednom na privatnom četvorosatnom sastanku primio kubanski čelnik Fidel Castro.

Glasnogovornik State Departmenta, Philip Crowley, rekao je da je uhićenju prethodila trogodišnja FBI-jeva istraga. Sudski dokumenti pokazuju da je par primio malo novaca za svoje napore, te da se više radilo o njihovoj ljubavi za Kubu, Castra i komunistički sustav vlasti.

Myersima prijeti zatvorska kazna od 20 godina.