PREDSJEDNIČKI IZBORI

Capriles i Maduro žele voditi Venezuelu

12.03.2013 u 12:33

Bionic
Reading

Dvojica glavnih protagonista predsjedničkih izbora u Venezueli raspisanih za 14. travnja predali su u ponedjeljak svoje kandidature u Caracasu, gdje je privremeni predsjednik Nicolas Maduro okupio više desetaka tisuća svojih pristaša

U 11.00 sati po mjesnom vremenu (16.30 sati po srednjoeuropskome), službeni baštinik chavizma pojavio se u košulji u bojama nacionalne zastave na ulazu u zgradu Nacionalnog izbornog povjerenstva (CNE), uz klicanje pristaša odjevenih u crveno, boju stranke na vlasti.

Istog dana predvečer, i mladi guverner države Mirande, Henrique Capriles Radonski (40) potvrdio je na tiskovnoj konferenciji svoju kandidaturu na izborima.

Pošto se službeno kandidirao i članovima CNE-a uručio primjerak programa Huga Chaveza s prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u znak vjernosti pokojnom predsjedniku, Maduro je održao dug govor u kojemu je neprestano spominjao Chaveza koji je umro 5. ožujka.

'Molim našeg oca, otkupitelja ove bolivarske zemlje Huga Chaveza da mi dade snage i pomogne mi da izvršim zapovijed koju je dao nama i meni', rekao je Maduro (50), bivši vozač autobusa i sindikalni čelnik.

Nakon ulaska u politiku 1998., Maduro je brzo napredovao postavši predsjednik Narodne skupštine, zatim ministar vanjskih poslova i na koncu potpredsjednik.


U prosincu, nedugo prije pogoršanja bolesti, 'Comandante' ga je imenovao svojim nasljednikom i zatražio od Venezuelaca da izaberu Madura ako se on bude morao povući s dužnosti.

Kandidat Maduro je obećao Venezuelcima da će se 'obračunati' s galopirajućim kriminalom koji tu zemlju svrstava među najopasnije u svijetu, sa službenom stopom od 55 ubojstava na 100 stanovnika, što je gotovo osam puta više od svjetskog prosjeka.

Capriles kojega je Chavez časno potukao na predsjedničkim izborima 7. listopada i koji je nakon toga ponovno izabran za predsjednika države Mirande, opetovao je u ponedjeljak svoje optužbe o neustavnosti imenovanja Nicolasa Madura na dužnost privremenog predsjednika.

'Nicolas je pogazio ustav. On je na predsjedničku dužnost došao prijevarom', opet je rekao, obećavši da će potući 'one koji manipuliraju i lažu'.

Zatim se požalio da sudjeluje u 'neravnopravnoj borbi' budući da ne vodi kampanju 'protiv neke osobe, nego protiv same države' i njezinih financija, usporedivši se s Davidom koji se bori protiv Golijata.

Dok počinje predsjednička utrka, tisuće Venezuelaca i dalje odaju počast pokojnom predsjedniku Hugu Chavezu čije je balzamirano tijelo od srijede izloženo u vojnoj akademiji u Caracasu.

Venezuelska vlada planira mijenjati ustav kako bi se njegovi ostatci mogli pohraniti u nacionalni panteon, uz nacionalnog junaka, 'osloboditelja' Simona Bolivara