Oko dva posto oboljelih treba respirator

Capak: Zdravstveni sustav se pomalo puni, no Arena nam nije u planu

09.10.2020 u 13:44

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je na Večernji TV-u, gdje je govorio o trenutačnoj situaciji s koronavirusom. 'U ovom trenutku najopterećeniji su epidemiolozi, na svakog od novooboljelih barem je desetak kontakata. Zdravstveni sustav se pomalo puni', rekao je Capak

'Od kraja osmog mjeseca imamo sve veći broj hospitaliziranih, danas je to preko 350. Imamo 28 osoba na respiratoru. Ta brojka će rasti. Oko 2 posto oboljelih treba respirator, usprkos svima naporima neki od njih podlegnu ovoj bolesti. Što je veći broj oboljelih imat ćemo veći broj hospitaliziranih. Zdravstveni sustav još ima velike rezerve. Imamo oko 900 respiratora, ide nabava još dodatnih 260 invazivnih respiratora. Moramo biti spremni i na najteže situacije', rekao je Capak Večernjem listu.

'Pripremamo se, povećavamo broj respiratora i kreveta za najteže slučajeve i nadamo se da nam neće trebati. Arena u ovom trenutku nije u planu. Može se, ako se pokaže potreba, reaktivirati', rekao je.

'Sasvim je sigurno da sadašnji broj novooboljelih posljedica našeg ponašanja prije 14 dana, nema tu neke čarolije. Dopuštamo virusu da se širi. I nama susjedne zemlje imaju velikih problema u ovom trenutku. Nešto od toga se prelije i kod nas jer nije za očekivati da se neće. Čitav svijet bukti, dolazi jesen, zatvaramo se u zatvorene prostore, koronavirus se lakše širi. Jučerašnji dan je bio rekordan za cijeli svijet. Virus se širi, nemamo neko drugo oružje, imamo samo ove epidemiološke klasične metode, ako ih se držimo broj oboljelih će biti manji', pojasnio je.

  • +18
Krunoslav Capak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Najavio je kako će od sljedećeg tjedna ograničiti broj osoba na okupljanjima, bit će obavezno nošenje maske u zatvorenim prostorima i na otvorenim gdje se ne može držati fizička distanca. To su osnovne mjere koje će biti donesene.

'Mi smatramo da djeca trebaju ići u školu i zasad ćemo zadržati ovu varijantu, dokle god je moguće da djeca idu u školu, kad se pojave epidemiološki problemi onda postoje varijante da se nastava održi online. To ćemo prepustiti lokalnim stožerima', dodao je.