ravnatelj hzjz-a

Capak odbio odgovoriti bi li poslao svog školarca, da ga ima, u školu i dodao da će povratak u klupe biti više-manje dobrovoljan

24.04.2020 u 20:51

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je odluka o tome tko će i kada ići u školu odluka resornog ministarstva i Vlade

"Epidemiološka struka je zadužena da da epidemiološli okvir u kojem je moguće to raditi, a da se rizik širenja koronavirusne infekcije smanji na prihvatljivu mjeru", kazao je Capak.

Upitan bili poslao svog školarca, da ga ima kod kuće, u školu Capak je odbio odgovoriti.

"Mi epidemiolozi, ako je takva odluka resornog ministarstva i Vlade takva, tijekom vikenda i početkom sljedećeg tjedna ćemo napraviti te mjere za drugu fazu. Moramo imati na umu nekoliko činjenica koje su nepobitno epidemiološke činjenice - da djeca manje obolijevaju, imaju slabije simptome bolesti i da vrlo često bolest prebole asimptomatski. Moramo znati i da kod nas, u istoj kući, pod istim krovom žive i po tri generacije. Moramo zaštititi starije osobe, na to smo se odlučili, donijeli smo posebne mjere za osjetljive osobe", objasnio je Capak.

Dodao je da će povratak u škole biti više-manje dobrovoljan.

"Resorno ministarstvo razmišlja o tome. Onaj tko bude htio se vratiti u školu, vratiti će se. Mislim da se tu radi o manjim skupinama djece. Posao epidemiologa je samo epidemiološki okvir, a ne odlučivanje o tome trebaju li se djeca ili ne vratiti u školu", istaknuo je i dodao da je potreban maksimalan oprez i maksimalne mjere.

Naveo je da je kod vrtića je slična situacija.

'Svi koji rade od kuće, mogu zadržati djecu kod kuće. Odluka Ministarstva Uprave je i dalje na snazi. Pretpostavljam da roditelji mogu čuvati djecu kod kuće, makar jedan roditelj", dodao je.

Ako neki poslodavac odluči da vrati radnike na posao, kako je rekao, dana je preporuka.

"Mi epidemiolozi nemamo mehanizama nadzora niti kontrole, niti nikakve represije. Očekujemo korektnost od poslodavaca da se, kolikogod je moguće, organizira rad od kuće", kazao je i dodao da postoje brojna svjedočanstva kako je rad od kuće dobar i da ga se može obavljati te da radnici mogu biti učinkoviti.

Za mise, kaže da je donesena odluka da se dozvoljavaju vjerski obredi od 2. svibnja.

"Mi smo nešto prije 20. ožujka, prije nego što smo donijeli ove mjere brojnih restrikcija, napravili jednu preporuku o odvijanju vjerskih obreda u crkvama, koja vrijedi i za sve druge konfesije, gdje smo promišljali na način kako je to napravljeno u Italiji", kazao je i dodao da je upravo u Italiji bila puno jača epidemija koja je krenula prije nego u Hrvatskoj.

"Mi smo se rukovodili time, dali smo tome i naš mali epidemiološki dodir. Radi se o istim uvjetima koji vrijede za sve - socijalno distanciranje, higijena i određeni broj ljudi u istom prostoru. Preporuku ćemo raditi preko vikenda i početkom sljedećeg tjedna i iskomunicirati to s Biskupskom konferencijom i Vladom Republike Hrvatske", najavio je Capak u Dnevniku Nove TV.