Ravnatelj HZJZ-a

Capak objasnio zašto se u Hrvatskoj neće prekinuti cijepljenje AstraZenecom

12.03.2021 u 11:38

Bionic
Reading

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite objasnio je zbog čega će Hrvatska nastaviti s cijepljenjem AstraZenecom

Podsjetimo, svakim danom sve je više europskih zemalja koje su u potpunosti ili djelomično obustavile cijepljenje AstraZenecom nakon što je u Austriji preminula jedna žena. EMA je istražila taj slučaj i zaključila da nema poveznice između tog smrtnog ishoda i cjepiva britansko-švedske tvrtke.

Danska, Norveška i Island u četvrtak su 'iz opreza' obustavili upotrebu cjepiva protiv Covida-19 AstraZenece zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi, usprkos izjavama proizvođača i europskog regulatora koji tvrde da je ono sigurno.

Jednu seriju obustavila je i Italija dok se ne ispita smrt dvojice muškaraca na Siciliji nedavno cijepljenih AstraZenecom.

Potpuno su cijepljenje AstraZenecom obustavile Estonija, Latvija, Litva i Luksemburg.

'U Hrvatskoj nismo dobili spornu seriju tog cjepiva. Nismo imali grupiranje tromboembolijskih događaja i za sada nastavljamo s cijepljenjem AstraZenecom', rekao je Capak.

Pojasnio je da Hrvatska i inače ima tromboembolijskih događaja u prosjeku jedan u jednom tjednu, sa smrtnom posljedicom.

Govorio je i o isporuci cjepiva AstraZenece. 'Što se tiče isporuke, dobili smo informaciju da će kasniti. To nas čini nesretnima', kazao je Capak.

Kazao je da zabrinjava informacija da je Johnson&Johnson, kojeg je jučer odobrila EMA, potpisao ugovor s američkom vladom da se prvo ispune zalihe za SAD.

'Puno smo očekivali od sjednice od prije dva dana gdje je EMA raspravljala o primjeni jedne doze cjepiva u općoj populaciji i kod osoba koje su preboljele covid. Zaključak je da niti za jedno niti za drugo nema dokaza da se donese takva odluka. Neke zemlje su takvu odluku donijele, raspravljamo o tome i čim dođemo do zaključaka ćemo o tome obavijestiti', rekao je Capak.