OPAČIĆ O TEČAJU ZA POSVOJITELJE

'Čak i kada kupujete vešmašinu dobijete upute za korištenje'

27.09.2012 u 14:16

Bionic
Reading

'Želimo posvojiteljima dati kvalitetnu pripremu i stručnu pomoć. Čak i kada kupujete vešmašinu dobijete upute za korištenje, stoga budući roditelji posvojenog djeteta moraju biti upoznati sa situacijom', rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić

Naime, najavila je izmjene Obiteljskog zakona i izradu Pravilnika o posvojenju koji će stupiti na snagu do Nove godine kako bi se uredilo područje posvojenja. Obrada posvojitelja trajat će dvostruko dulje, do šest mjeseci tijekom kojih će posvojitelji morati proći tromjesečni trening o posvajanju te se detaljno upoznati s djetetovom situacijom.

'Ovo će značiti potporu roditeljima i omogućiti im adaptacijski proces', rekla je u četvrtak Opačić. Konkretne mjere oko ubrzanja procesa posvajanja nije iznijela osim što je utvrdila kako treba ubrzati proces oduzimanja roditeljskog prava neadekvatnim roditeljima kako bi dijete što prije moglo steći novu obitelj. Problem je, kaže, i velik broj djece iznad deset godina, za koje posvojitelji uglavnom nisu zainteresirani.