NAJBOLJI IZBOR ZA SJEVERNU REGIJU

Čačićevi sljedbenici će glasati za Ivana Jakovčića

13.05.2014 u 13:20

Bionic
Reading

Čačićevi sljedbenici podržat će Ivana Jakovčića na izborima za Europski parlament. Najavljuje to predsjednica Udruge Inicijativa za osnivanje Narodne stranke- reformisti i zastupnica u Hrvatskom saboru Natalija Martinčević koja se zalaže za to da se i saborski zastupnici biraju putem poluotvorenih lista kao i europarlamentarci

'Udruga neće podržati nijednu listu za Europarlament, ali ćemo pozvati naše članove da daju podršku Ivanu Jakovčiću koji dugi niz godina zastupa europske vrijednosti, ali i prepoznaje važnost razvoja regija', ustvrdila je Martinčević u Varaždinu.

Upravo je Jakovčić, kako je dodala, zaslužan za to da je Istra u proteklih dvadeset godina postala lokomotiva Hrvatske te privukla 130 milijuna eura iz fondova EU-a.

'Budući da nijedna od lista koje realno mogu ući u Europski parlament nije prepoznala važnost da kroz svog europarlamentarca bude zastupljena i sjeverna regija Hrvatske, smatramo da je Jakovčić osoba koja će nas najbolje i najkvalitetnije zastupati', rekla je saborska zastupnica objašnjavajući zašto će članovi sa sjevera Hrvatske podržati kandidata iz Istre.

Zbog svog administrativnog ustroja, ali prije svega izraženog regionalnog identiteta, Istra i Međimurje bi za Martinčević također trebale biti zasebne regije pa bi time Hrvatska bila podijeljena u sedam regija nakon teritorijalnog i fiskalnog preustroja. Saborska zastupnica poziva na žurnu javnu raspravu i donošenje zakonskih prijedloga za funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju radi smanjenja regionalnih razvojnih razlika.


'U Hrvatskoj danas imamo velik paradoks: velik broj jedinica lokalne i regionalne samouprave koje nemaju niti sredstava niti ovlasti, dok s druge strane njihovo funkcioniranje stvara visoke troškove. Naše lokalne i regionalne vlasti raspolažu sa 10 posto poreznih prihoda, po čemu smo zajedno s Grčkom na samom dnu među zemljama EU-a gdje je prosjek 25 do 30 posto', upozorila je Martinčević dodavši da bi trebalo napraviti i novu podjelu nadležnosti.

Zbog neefikasnog iskorištavanja sredstava iz EU fondova, što smatra jednim od najvećih neuspjeha Vlade, najavila je prijedlog Zakon o Fondu za sufinanciranje EU projekata. Isto tako najavila je inicijativu za izmjene i dopune Zakona o obrtu koji je ocijenila lošim, pri čemu je posebno izdvojila odredbu prema kojoj će i obratnici od iduće godine plaćati PDV-a po obavljenom poslu, umjesto po naplati. Nezadovoljna je i sadašnjim izbornim sustavom.

'U Hrvatskom saboru pokrenut ću i inicijativu za promjenu izbornog sustava tj. primjenu poluotvorenih lista za Hrvatski sabor kakve imamo kod izbora za Europski parlament. To znači da građani uz stranke i koalicije mogu na listi preferencijalnim glasom odlučiti koji će kandidat ući u Hrvatski sabor. Takav sustav izbora zastupnika ima većina država EU i time bi se djelomično suzila autokracija stranačkih lidera i potaknulo zastupnike da bolje i kvalitetnije rade jer ih neće birati samo predsjednik stranke već će uistinu njihov ulazak u Sabor ovisiti o tome jesu li su birači prepoznali njihov rad', rekla je Martinčević objašnjavajući svoj prijedlog za koji je rekla da vjerojatno neće dobiti podršku velikih stranaka, što će samo dodatno potvrditi njihov autokratski sustav i manjak unutarstranačke demokracije.