POS PLUS

Čačić dao Kosor plan za prodaju tisuća stanova

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U Hrvatskoj je oko deset tisuća neprodanih stanova u kojima je ‘zamrznuto’ više od 8 milijardi kuna kapitala i 1,2 milijarde kuna PDV-a

Ako se graditeljstvo ne pokrene, deseci tisuća ljudi u tom sektoru ostat će bez posla, a država će ostati bez prihoda od njihovih poreza i doprinosa.

Čačićev model

Cijena stana (70 m2): 116,5 tisuća eura (1644 eura po kvadratu)
Učešće kupca: 20 posto od cijene ili 23.297 eura
Učešće države: 13.867 eura (25 posto od etalonske cijene po POS-u)
Kredit banke: 79.320 eura (68,1 posto od cijene stana)
Otplata banci: 498,07 eura mjesečno u 319 mjeseci, uz kamatu od 6 posto
Otplata državi: 494,55 eura mjesečno u 53 mjeseca, uz kamatu od 5 posto (ta otplata dolazi nakon što se kredit otplati banci)
Ukupno: rok otplate je 31 godinu, a kupac ukupno otplati 185.094 eura
Usporedba s komercijalnim kreditom: mjesečni je anuitet 646,05 eurauz kamatu od 7,6 posto godišnje, a na kraju se otplati 240.331,87 eura

Sagrađeni se stanovi ne prodaju jer su uvjeti za stambene kredite stroži i skuplji: banke strahuju da ih klijenti neće moći otplaćivati, pa zaoštravaju uvjete i dižu kamate, a i sami klijenti strahuju da bi mogli ostati bez posla i bez plaće te se i ne upuštaju u skupu avanturu zvanu stambeni kredit.

Premijerka Jadranka Kosor pozvala je sve da joj, umjesto kritika, daju prijedloge za rješenje problema, a HNS-ovac Radimir Čačić odmah je uzvratio svojim programom.

Bivši ministar graditeljstva u koalicijskoj vladi Ivice Račana poznat je po programu društveno poticane stanogradnje POS, pa je svoj novi program nazvao POS plus.

Njegova je ideja da se sada neprodani komercijalni stanovi prodaju prema istim načelima financiranja kao i POS-ovi pristanu li njihovi investitori da cijena kvadrata ne bude viša od 1664 eura.

U program bi se uključili državna Agencija za promet nekretninama, a država bi osnovala garancijski fond, koji se puni iz jedan posto premije od cijene stana, što plaća kupac.

Cilj je u 2010. prema tom modelu prodati najmanje tisuću stanova u vrijednosti od gotovo milijardu kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi