NAKON SJEDNICE VLADE

Butković i Marić o prometnoj strategiji i potrošačkom kreditiranju

24.08.2017 u 12:01

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vlade ministar ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković najavio je nove projekte u sklopu prometne strategije do 2030. godine, dok je ministar financija Zdravko Marić progovorio o Zakonu stambenom potrošačkom kreditiranju

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju, a ministar financija Zdravko Marić tvrdi da novi zakon donosi veću zaštitu potrošača.

Potrošaču se daje pravo da u roku od 14 dana od trenutka potpisivanja ugovora odustane od kredita - besplatno i bez navođenja razloga. Također, ministar financija je rekao kako novi zakon donosi transparentniji izračun stvarne, efektivne kamatne stope, te da će se ukinuti izlazna naknada u slučaju prijevremene otplate kredita.

Ministar financija Zdravko Marić nije direktno odgovorio da li Vlada računa na novac iz državniih kompanija HEP i Janaf u planiranom poslu otkupa Ininih dionica od mađarskog Mola. Marić je rekao tek da današnja odluka Vlade o početku procesa traženja savjetnika za mogući otkup Ininih dionica - u tom smislu - ništa ne prejudicira.

 

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković napomenuo je kako je Vlada današnjim usvajanjem 'Strategije prometnog razvoja RH za razdoblje od 2017. do 2030. godine' učinila posljednji formalni korak da bi se izgradnja Pelješkog mosta mogla sufinancirati novcem iz fondova EU.

Podsjetimo, Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru uputila Strategiju prometnog razvoja Hrvatske od 2017. do 2030. godine, a kako je kazao ministar prometa Oleg Butković, strategija osigurava okvir za razvoj prometnog sektora zemlje.

Strategija definira 16 ciljeva koji su primjenjivi za sektor prometa, 37 specifičnih ciljeva i 118 mjera podijeljenih u 6 prometnih sektora - željeznički, cestovni, zračni, pomorstva i unutarnja plovidba, javni gradski, prigradski i regionalni prijevoz.

'Donošenje strategije osigurava bezuvjetno trošenje sredstava iz EU fondova za više od 20 projekata u svim vidovima prometa ukupne vrijednosti oko 2 milijarde eura', rekao je Butković.

Izdvojio je most Pelješac s pristupnim cestama, nabavku elektromotornih vlakova, obnovu tramvajske infrastrukture u Osijeku i Zagrebu, nabavu novih tramvaja i novih brodova za prijevoz putnika na otoke, dovršetak izgradnje Zračne luke Dubrovnik...