BORBA SA SNIJEGOM I HLADNOĆOM

Bura stvara nove zapuhe, pojedina sela i dalje odsječena

08.02.2012 u 10:38

Bionic
Reading

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje u srijedu ujutro izvijestili su da je najteža situacija i dalje u Splitsko-dalmatinskoj županiji, i to na području Imotskog i Vrgorca, i da se stanje poboljšava. I dalje su problem zabačena sela koja su još odsječena

Snijeg danas ne pada, no problem je jaka bura koja na već očišćenim prometnicama stvara snježne zapuhe. Povremeno ima problema u opskrbi električnom energijom zbog preopterećenja mreže na području cijele županije. Kvarovi se rješavaju sukladno mogućnostima, kažu u DUZS-u.

Na otklanjanju posljedica snježnog nevremena angažirana je sljedeća mehanizacija: 48 vozila Zimske službe Županijskih cesta, dvije ralice iz Zagreba, dva vozila Dubrovnik cesta, a stižu i dva Unimog vozila, kamion Istarskih cesta te jedna freza Odašiljača.

Od ljudstva je angažirano
200 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava (DVD Sinj 28, DVD Muć 22, DVD Zadvarje 26, DVD Zagvozd 20, DVD Imotski 35, DVD Vrgorac 20, DVD Vrlika 20, DVD Omiš 20, DVD Dicmo 10), Državne intervencijske postrojbe Split, Zadar i Dubrovnik s devet vozila, 15 ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja, 17 ekipa Hrvatskog crvenog križa s ukupno 77 pripadnika, 130 djelatnika Županijskih cesta i 43 vojnika Hrvatske vojske s tri DAF vozila.

U pripravnosti su interventne specijalističke postrojbe civilne zaštite sa 41 pripadnikom, Državne intervencijske postrojbe (DIP) Split sa 20 osoba, DIP Zadar sa 17 i DIP Dubrovnik sa 16 pripadnika. U pripravnosti je i helikopter MI-8 HRZ-a. Poziv čeka i desetina desetina pripadnika HV-a sa skijama.

Stanje u prometu

Zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama i dalje su na snazi na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, Baranji, središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji. Nema slobodnog pravca kojim se mogu kretati kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci te obrnuto.

Jak vjetar puše na Istarskom ipsilonu, vozi se uz ograničenje brzine.
Za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sva vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-D50 i D27), autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala na dionici Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena (D8), D1 Udbina-Gračac-Knin, D25 Gospić-Karlobag, D54 Maslenica-Zaton Obrovački i D59 Knin-Kistanje-Kapela.

Dobrovoljni vatrogasci su uglavnom angažirani za dostavu hrane i lijekova građanima, na uklanjanju vozila iz snijega i prepreka. Državna intervencijska postrojba Split bila je angažirana na izvlačenju više vozila iz snijega i na prijevozu lijekova i hrane na području općina Muć, Klis i Ogorje.

U Šibensko-kninskoj županiji sve prema planu

Na području te županije nastavlja se čišćenje cesta prema planu. Većih problema u opskrbi električnom energijom nema, osim pojedinačnih slučajeva, a na rješavanju tog problema angažirani su djelatnici HEP-a.

Dva radna stroja koja su labudicama poslana iz Zagreba u Šibenik su stigla na odredište i bit će raspoređena na poslove po procjeni i planu Stožera ZiS Šibensko-kninske županije. Tijekom večeri 7. veljače radni strojevi pristigli iz Zagreba čistili su snježne nanose na području Dubrave, Danila, Donje i Gornje Grebaštice.

Putevi prema selima Miočić, Biočić, Širitovci, Razvođe, Čvrljevo, Gornji Božići te još nekolicini zaseoka u poddinarskom području i okolici Drniša tijekom 7. veljače nisu bili prohodni, stoga je Stožer ZiS-a Šibensko-kninske županije uputio zamolbu za pomoć HV-a za dostavu motornih saonica kojima bi se prevozila pomoć do ugroženih lokacija. Tražena oprema stavit će se na raspolaganje Stožeru ZiS-a tijekom jutra 8. veljače.

Pripadnici Gorske službe spašavanja jučer su bili angažirani na području Promine, gdje su sudjelovali u dostavi hrane i lijekova u mjesta koja su teško dostupna. Također su intervenirali i u mjestu Malovan gdje se dogodila nesreća u željezničkom prometu.

Vatrogasne postrojbe na području te županije intervenirale su ukupno 25 puta. Većina intervencija se odnosila na prijevoz pacijenata, dostavu hrane i lijekova u teško dostupna mjesta, izvlačenje vozila iz snježnih nanosa te nešto manjih požara, većinom dimnjaka u stambenim objektima.

Državna intervencijska postrojba Šibenik bila je angažirana na izvlačenju vozila iz snijega i na prijevozu lijekova, hrane i osoba na području Bribirskih Mostina, Drniša i Zadra. Cesta D 59–Knin-Kistanje-Kapela bila je zatvorena za sav promet. Nastavak radova na čišćenju snježnih nanosa na toj prometnici nastavit će se tijekom današnjeg dana. Ostale glavne prometnice su prohodne.

Trajektna linija Šibenik – Žirje bila je u prekidu zbog jake bure. Ostale plovidbene linije prometovale su prema redu plovidbe. Od jučer u 16 sati bez struje su naselja: Strmica, Ervenik, Radučić, Biovičino Selo i Ramljani. Radovi na otklanjanju kvarova nastavit će se i danas. Nastave u školama na području te županije neće biti ni tijekom 8. veljače.

U Zadarskoj županiji, osim problema u prometu na otvorenim cestama, problem je u u opskrbi električnom energijom na Pagu. Zbog ispada transformatora u trafostanici na Pagu bez struje su ostala sva mjesta do Novalje. Opskrba je normalizirana jučer u 10.20 sati. Sve službe rade na saniranju kvarova koji su nastali uslijed nevremena, kao i na čišćenju prometnica. Bez struje su i dalje naselja Podvelebitskog primorja u Ličko-senjskoj županiji: Cesarica, Ribarica, Barić Draga, Devčić Draga i Lukovo, a radove na otklanjanju kvarova danas nastavljaju djelatnici HEP Elektrolika.

Olujna bura u Istarskoj županiji

Zbog olujne bure jučer je od 15.30 sati došlo do prekida u opskrbi električnom energijom u Pazinu i Puli te mjestima Rovinjsko Selo, Gračišće, Cerovlja, Marčana, Barban, području Labinštine i Žminjštine te širem području Karojbe i Motovuna.

Do 22 sata otklonjena je većina kvarova osim nekoliko manjih naselja u općini Cerovlje i Gračišće, koji će električnu energiju dobiti u jutarnjim satima. Tijekom noći i jutra Županijski centar 112 primio je više poziva građana o stablima koja su se uslijed nevremena srušila i prepriječila prometnice u Labinu te na cestama Baraban-Sutivanac, Raša-Barban i Bale Sošići. U Pazinu je pak jak vjetar otpuhao limeni krov sa zgrade i odbacio ga na parkiralište.

Požari prijete

Posljednjih dana zabilježen je povećan broj požara otvorenog i zatvorenog prostora. U mjestu Bibići kod Svetvinčenta u Istri izgorjelo je 10 hektara trave i niskog raslinja. Gorjelo je i u mjestu Knežica kod Dubrovnika. U požaru je izgorjelo 10 hektara trave i niskog raslinja.


U mjestu Raduč kod Lovinca u Ličko-senjskoj županiji izgorjela je unutrašnjost drvene kuće, a ozlijeđenih osoba nije bilo. Potkrovlje obiteljske kuće izgorjelo je i u  mjestu Lumbarda – Kosovo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Dramatično je bilo jučer oko 16 sati u Velikoj Gorici u Ulici Slavka Kolara. Požar je nastao u podrumskim prostorijama koje su služile kao spremište raznovrsne robe za potrebe stanara zgrade. Zbog velike količine dimnih plinova nekolicina stanara nije mogla sama napustiti objekt. Intervencijom vatrogasaca spašene su četiri osobe, od toga jedno dijete. Ozlijeđenih osoba nije bilo.

Požar je jučer izbio i u Marijanijevoj ulici u Pazinu. Požar je nastao u kotlovnici stambene zgrade iz koje se širio gust dim prema višim etažama.