UDARI DO 130 KM/H

Bura prevrće kamione, snijeg u Makarskoj

21.03.2009 u 10:12

Bionic
Reading

U Makarskoj, kao i na dijelu Makarskog primorja, unatoč temperaturi od 8 Celzijevih stupnjeva povremeno pada snijeg što ga jaki vjetar donosi s Biokova. Na Primorju puše vrlo jaka bura prosječnom brzinom od sedamdesetak, a na udare i do 130 kilometara na sat, zbog čega je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin - Makarska, izvijestio je Gradski centar Osejava iz Makarske

ZAGREB/MAKARSKA - Zbog olujne bure koja je zahvatila šire zadarsko područje, u subotu oko 9.15 sati na Paškom mostu prevrnuo se kamion makarskih registarskih oznaka. Prema prvim informacijama iz zadarske policije, u prevrtanju kamiona lakše je ozlijeđen vozač koji je kolima Hitne pomoći odmah prevezen na Odjel kirurgije zadarske Opće bolnice, gdje su mu sanirane ozlijede.

Do nesreće je došlo 25 minuta prije nego što je zbog bure na toj dionici zatvoren promet.

Na Biokovu od jutros pada snijeg, a na najvišem vrhu, Svetom Juri, kaže dežurni tehničar na odašiljaču HRT-a, temperatura se spustila na minus 10 Celzijevih stupnjeva.

Na putnim pravcima Makarska - Vrgorac preko Biokova i Dupci - Šestanovac, promet se normalno odvija, kažu u makarskoj policiji, a autobusi iz Zagreba kasnili su u dolasku u Makarsku tridesetak minuta, doznaje se na makarskom Autobusnom kolodvoru.

Zbog olujne bure za sav promet zatvorena je dionica autoceste A 1, između čvorova Posedarje i Sveti Rok, a obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina (D 50 i D 27), izvijestio je jutros Hrvatski autoklub. Državna cesta D 54 Maslenica - Zaton Obrovački otvorena je samo za osobna vozila.

Dionica Jadranske magistrale (D 8), od Senja do Kalobaga, zatvorena je za sav promet, dok od Bakra do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene smiju prometovati samo osobna vozila.

Dionicom autoceste A 6 Rijeka - Zagreb, od Delnica do Kikovice, samo u smjeru Rijeke, zabranjeno je kretanje za teretna vozila teža od 3,5 tone, vozila s natkrivernim teretnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp prikolicama, zbog bure. U smjeru Zagreba nema posebnih ograničenja.

Paškim mostom zabrana je prometa za I. skupinu vozila: motocikle, autobuse na kat i vozila s kamp prikolicama.

Snijeg pada u Gorskom kotaru, Lici i mjestimice u središnjoj Hrvatskoj. Ima ga i na dionicama autocesta A 1 između Bosiljeva i tunela Sveti Rok, na A 2 Zagreb - Macelj, od Zagreba do Zaprešića i od Krapine do GP Macelj, na A 3 Bregana - Lipovac između Ivanić Grada i Novske, te na A 6 Rijeka - Zagreb od vijadukta Bukovo do vijadukta Lazi.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica u većem dijelu zemlje, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu: u Lici D 1 na Ličkoj magistrali Karlovac - Gračac, D 23 Žuta Lokva - Senj, D 25 Korenica - Lički Osik, D 42 Saborsko - Selište, D 50 Žuta Lokva - Lički Osik, D 52 Špilnik - Vrhovine - Č. Klanac, D 217 Grabovac - G. Vaganac - GP Ličko Petrovo Selo, D 504 Prijeboj - Ličko Petrovo Selo, D 506 Dobroselo - Mazin i D 522 Udbina - Gornja Ploča.

U Gorskom kotaru zimska je oprema obavezna na dionicama A 6 Rijeka - Zagreb od Kikovice do Bosiljeva, D 3 Stara cesta kroz Gorski kotar, Stubica - Kupjak - Delnice - Kikovica, D 32 Prezid - Delnice - Mrkopalj, D 42 Stubica - Ogulinski Hreljin, D 203 Brod na Kupi - Delnice, D 305 Parg - Čabar,

D 501 Oštrovica - Meja te županijske ceste ŽC D 3 Platak, ŽC Crni Lug - Gornje Jelenje, ŽC Vrbovsko - Ravna Gora - Kupjak, ŽC Fužine - Lukovo, ŽC Fužine - Hreljin i ŽC Sopač - Tuk, kao i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Čabra, Delnica i Vrbovskog.

Za sva vozila obavezna je zimska oprema i na cestama u zaleđu Novog Vinodolskog.

Na graničnim prijelazima promet je rijedak.

Zatvoren je međudržavni prijelaz Miljana (Krapinsko-zagorska županija).

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika u prekidu su trajektne linije: Jablanac - Mišnjak prema otoku Rabu, Prizna - Žigljen prema Pagu i Sumartin - Makarska prema Braču.

Otkazane su i katamaranske linije: Split - Bol - Jelsa i Split - Vis.