NEKI TRI PUTA, A DRUGI JEDNOM

Buna oko predstavljanja za euroizbore na HTV-u

21.03.2013 u 21:44

Bionic
Reading

Predsjednica Zagrebačke nezavisne liste (ZNL) Tatjana Holjevac najavila je danas da će ZNL Ustavnom sudu RH podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti zakona o izborima zastupnika jer smatraju da su prilikom predstavljanja svoje liste za EU parlament u neravnopravnom polažaju na HRT-u i u ostalim medijima koji su po zakonu dužni pratiti predizborne aktivnosti, u odnosu na one liste u kojima je više stranaka.

'Kod predstavljanja liste kandidata za Europski parlament naišli smo na jedan problem koji nije problem samo izbora za Europski parlament nego općenito zakona o izborima zastupnika. Radi se o tome da je neravnopravnost zastupnika i lista u odnosu na koalicije i one koji idu sami na izbore', rekla je Holjevac na konferenciji za novinare sazvanoj u pauzi sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

'Kaže se da predstavljanje u javnosti imaju stranke, a ako su neke stranke tri u koaliciji imaju jednu listu i u tom slučaju imaju tri puta predstavljanje, a oni koji idu sami imaju jedno predstavljanje', navela je Holjevac. Znači, zaključila je, dvije liste, jedna koalicijska na kojoj su tri stranke i jedna lista na kojoj je jedna stranka sama, imaju neravnopravan pristup predstavljanja.

'Mislimo da je to neravnopravnost koja je nivoa Ustavne tužbe i potrebe da se to definira na ravnopravan način - dakle, trebaju se predstavljati liste, a ne stranke', rekla je Holjevac i najavila da će Zagrebačka nezavisna lista (ZNL) pokrenuti ocjenu ustavnosti tog zakona.

Glavni tajnik ZNL-a Marko Marinić rekao je da je danas bio na izvlačenju redoslijeda predstavljanja listi na Hrvatskoj televiziji i na Hrvatskom radiju, te kako je to prigovorio.

'Odmah sam dobio odgovor iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) da se oni slažu sa mnom. Svi su se sa mnom složili da zdrav razum govori jedno, međutim kažu da je Sabor rekao drugo. S obzirom da Sabor donosi zakon mi ćemo Ustavnom sudu RH podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti tog zakona', kazao je Marinić.

Ako je netko ušao u koaliciju onda neka se predstavi kao koalicija, kao jedna lista, smatraju u ZNL-u.