NEPOŽELJAN U STRANCI

Buljubašić više nije vojnik HDZ-a

  • Autor: I.E.
  • Zadnja izmjena 18.08.2009 17:29
  • Objavljeno 18.08.2009 u 17:29
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon što je izašlo na vidjelo da je Rade Buljubašić, povratnik iz Australije, primao plaću od HEP-a, koji mu je osigurao i stan, a radio u HDZ-u, stranka je po hitnoj proceduri Buljubašića izbrisala iz članstva, jer su zaključili da im šteti ugledu. No iz intervjua koji je povodom svog povratka u Hrvatsku 2006. dao za Radio Melbourne vidi se da je Buljubašić kao predsjednik Koordinacije HDZ-a za Australiju i Novi Zeland i jedan od osnivača stranke na tom području mnogo zadužio HDZ

Jasno je da bez vladajućeg HDZ-a Buljubašić 2006. godine sam sebi nikako ne bi uspio srediti posao u HEP-u niti po povlaštenoj cijeni otkupiti od HEP-a stan u središtu Zagreba. Posebno imajući u vidu skromno Buljubašićevo tokarsko zvanje.

TKO JE SKUPLJI, RADE ILI VIDUKA?

Novinar Radio Melbournea Buljubašićev povratak u Australiju je nazvao 'najspektakularnijim odlaskom jednog australskog Hrvata u domovinu poslije odlaska Marka Viduke u Dinamo' te događajem koji se najčešće prepričavao i komentirao u hrvatskoj zajednici u Australiji.

Novinar je, valjda u šali, dodao da Buljubašić Hrvatsku neće koštati kao Viduka Dinamo, no iz današnje perspektive to se ne bi moglo reći, jer trogodišnja plaća u HEP-u i razlika u tržišnoj cijeni stana u odnosu na onu koju je Buljubašić za njega platio sigurno bi nadmašila Vidukinu cijenu.

Buljubašić je ispričao da nakon 36 godina života u Australiji gdje se god spomene njegovo ime i prezime kažu 'ovo je otporaš'. 'I zaista, ja sam bio otporaš. Član sam Hrvatskog narodnog otpora od 70-ih godina, bio sam i član NK Melbourne Croatije otkad sam došao, ali u Otporu sam proveo dug niz godina, i bio sam član do 1990, dok nije osnovana država Hrvatska. Bio sam jedan od prvih predsjednika Hrvatskog državotvornog pokreta. U HNV-u sam isto bio član, a mi otporaši smo osnovali Ogranak 'Dr. Andrija Hebrang' u Melbourneu i to je bio jedan mali hladan tuš za ljude u iseljeništvu jer Andrija Hebrang je slovio tada kao komunist, i onda smo mi bili prozvani s tim lijevim imenima, ali nam to nije smetalo. Normalna stvar, svi znamo kako je dr. Andrija Hebrang završio svoje, ali, eto, imamo danas njegova sina koji je u hrvatskoj Vladi i koje je potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice. Mi svi članovi iz HNO-a većina smo prešli u HDZ i ugasili rad HNO-a jer nam ta emigrantska organizacija više nije trebala, i mi smo svi iz vodstva Otpora rekli neka idu gdje god hoće, ali većina je u HDZ-u', kazao je Buljubašić.

PRIKUPLJANJE NOVCA ZA HRVATSKO VELEPOSLANSTVO U AUSTRALIJI

Pohvalio se da je za vrijeme njegova predsjednikovanja Koordinacijom HDZ-a isplaćeno hrvatsko Veleposlanstvo 1997. godine na Konvenciji u Canberri. 'Falilo je oko sto tisuća australskih dolara i naš veleposlanik, dr. Jozo Meter, kazao je: 'Predsjedniče, još nam fali sto tisuća dolara da isplatimo zgradu', a budući da sam predsjedao toj Konvenciji, to mi je čast da je Hrvatska demokratska zajednica sa svim svojim ograncima pod mojim vodstvom isplatila Veleposlanstvo 1997. godine', istaknuo je.

Navodno je bio zaslužan i za prikupljanje najvećeg dijela novca za otplatu Generalnog konzulata u Melbourneu, Sydneyju, Canberri i Perthu.

ZADUŽIO SANADERA

Na pitanje je li njegov povratak u Hrvatsku svojevrsno plaćanje duga Ive Sanadera, budući da je Sanader pobijedio Ivića Pašalića na unutarstranačkim izborima zahvaljujući glasovima HDZ-ovaca iz Australije i Novog Zelanda, Buljubašić je odgovorio da je Sanader pobijedio zahvaljujući njemu i Branimiru Glavašu

'Na prvom prebrojavanju glasova je bilo 1.005 za Sanadera, a Pašalić je imao 964 i sada vi odmjerite kakvo je to stanje bilo. Ja sam doveo njih šesnaest iz Australije i kazao sam, gospodo, to je odluka Konvencije koja je održana prije nekoliko mjeseci da svi članovi daju svoj glas dr. Ivi Sanaderu. Onaj tko neće dati glas Ivi Sanaderu, neka napusti društvo', pojasnio je Buljubašić.

VOJNIK SVOJE STRANKE

O kasnijem izbacivanju Glavaša iz stranke Buljubašić je rekao da o tome ne razmišlja, jer je on vojnik svoje stranke. 'Poštivat ću odluku Predsjedništva HDZ-a i poštivat ću odluku Nacionalnog vijeća HDZ-a, gdje sam i ja član', istaknuo je.

Intervju u cijelosti možete pročitati ovdje

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi