planulo i kod knina

Požar koji 11 dana gori na Velebitu se širi, stigle nove snage

26.08.2017 u 17:09

Bionic
Reading

Dva kanadera protupožarnih snaga Oružanih snaga u subotu su upućena na novo požarište kod Knina (Strmica) a zračne snage su i danas angažirane na jučerašnjim požarištima na Biokovu i Velebitu te na krajnjem jugu Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH)

Na Biokovu požar gasi Airtractor  dok je na Jablanac dodatno upućen još jedan kanader. Na Velebitu  je angažirana i letačka posada s helikopterom za prijevoz vatrogasaca i vatrogasne opreme dok na požarištu Karasovići, uz granicu Hrvatske sa Crnom Gorom, požar gasi helikopter.

Požar koji je u subotu nešto poslije 11,30 sati izbio u šumi kod Strmice na hrvatskoj granici s BiH gase dva kanadera, a na terenu je i tridesetak vatrogasaca iz Šibensko-kninske županije, doznaje se u županijskom centru 112. Vatrogasci dežuraju na požarištu oko Promine gdje je požar lokaliziran u petak navečer, a povremena su izdimljavanja i na požarištima oko Svilaje i Kistanja, izvijestio je ranije županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Požar na Velebitu gori od 15. kolovoza

Požar na srednjem i sjevernom Velebitu još nije stavljen pod nadzor  pa tamošnjim snagama u pomoć pristižu profesionalni gasitelji iz Rijeke i Splita, a osim tih požara izbili su i novi na predjelu Ričica u općini Lovinac,  gdje su vatrogasci iz Lovinca, Gospića i Zadra,  doznaje se od zapovjednika ličko- senjske vatrogasne zajednice Hrvoja Ostovića.

 Zbog velike opožarene površine na Velebitu u subotu je angažirana i Državna vatrogasna intervencijska postrojba Split s devet vatrogasaca koji su s opremom za gašenje helikopterom prebačeni na Kurozeb, gdje će prebaciti i vatrogasce JVP Grada Rijeke. Za uspostavljanje što bolje komunikacije na velikoj površini danas je angažirano  i stožerno zapovjedno-komunikacijsko vozilo iz JVP Grada Rijeke.

  • +5
Pogled iz helikoptera na požare koji su buknuli na zadarskom području Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc / CROPIX

 Osim novih snaga iz Splita i Rijeke požar na Velebitu, koji je planuo 15. kolovoza i od tada se širi, gasi i 60 vatrogasaca iz Senja, Svetog Jurja, Krasna, Otočca, Kutereva, Sinca, Brinja, Vrhovina, Raba, Lopara, Krka, Crikvenica, Halubijana i Bakra.

 Požar na Tulovim gredama u Parku prirode Velebit je još uvijek aktivan, a na požarištu koje zauzima prostor zagađen minsko-eksplozivnim sredstvima dežuraju vatrogasci DVD-a Velebit - Lovinac.

 Udruga Mocira iz Raba organizirala je i dopremila hranu za sve vatrogasce koji su danas na požarištu na srednjem i sjevernom Velebitu, te je Ostović u ime svih gasitelja zahvalio na njihovoj lijepoj gesti  kao i svim Rabljanima koji su se organizirali i dopremili hranu na požarište.

  • +10
Požar u Đevrskama Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

 Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 278 požara (94 u Šibensko-kninskoj, 88 Splitsko-dalmatinskoj, 74 u Zadarskoj, 14 u Dubrovačko-neretvanskoj, sedam u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

 Zračne snage u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2430 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 70 600 tona vode te je prevezen 391 vatrogasac i pripadnik OS RH kao i 151 tona vatrogasne opreme I vode do požarišta, navodi MORH.

  • +22
Kanaderi u akciji Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL