BORBA PROTIV KORUPCIJE

Bugarska uvodi vozački ispit pod videonadzorom

01.10.2010 u 14:18

Bionic
Reading

Ispiti za dobivanje vozačke dozvole u Bugarskoj će se od petka provoditi pod videonadzorom da bi se dokinula korupcija pri izdavanju vozačkih dozvola, objavilo je bugarsko ministarstvo prijevoza

Na početku ispita prometni će policajci postaviti kamere na vozilo u kojem se polaže ispit, koji će se u cijelosti snimati, a sustavima za videonadzor opremljeno je i 50-ak dvorana u kojima će kandidati polagati pismeni dio ispita, stoji u priopćenju ministarstva.

Tim se mjerama, najavljenim u prosincu prošle godine, želi spriječiti korupcija u autoškolama i smanjiti broj cestovnih nesreća u kojima svake godine u Bugarskoj, zemlji sa 7,5 milijuna stanovnika, pogine oko tisuću ljudi.

Ministar prijevoza Aleksandar Cvetkov ocijenio je da se svake godine u Bugarskoj nepropisno izda oko 15 tisuća vozačkih dozvola.

TV postaja bTV i tjednik 168 sati prije godinu dana pokazali su da je moguće dobiti vozačku dozvolu, a da se kandidat ni ne pojavi u autoškoli.

Plativši 320 leva (oko 1200 kuna) mita, novinar tjednika dobio je vozačku dozvolu bez ijednog sata vožnje. Za 550 leva (oko 2000 kuna) novinar bTV-a je dobio dozvolu za vožnju autobusa u autoškoli koja, uz to, uopće nema autobusa u voznom parku.

Ministarstvo je za kraj godine najavilo i uvođenje videonadzora u stanicama za tehnički pregled vozila, u kojima se može manipulirati računalnim podacima. U posljednja tri mjeseca, licenca za obavljanje tehničkih pregleda oduzeta je četirima centrima zbog fiktivnih pregleda vozila.