EUROPSKI OKVIRI

Bugarska rekorder po broju samoubojstava

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 27.05.2011 15:22
  • Objavljeno 27.05.2011 u 14:43
samoubojstvo tračnice pruga

samoubojstvo tračnice pruga

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bugarska bilježi najveću stopu samoubojstava u Europi, a zdravstvene vlasti ne čine dovoljno na prevenciji, upozoravaju stručnjaci. U posljednje dvije godine bilo je 1.600 pokušaja samoubojstava, od čega je polovica završila smrću

Prema Mihailu Okolijskom, šefu Odbora za mentalno zdravlje bugarskog Nacionalnog centra za zaštitu javnog zdravstva, u toj zemlji u prosjeku svakog dana jedno dijete pokuša izvršiti samoubojstvo, a dvoje odraslih u tome i uspiju, izvještava bugarska novinska agencija BTA.

Okolijski navodi da se godišnje ubije 800 do 900 Bugara, a ta brojka u porastu je osobito među mladima.

Najmlađa osoba koja je pokušala izvršiti samoubojstvo imala je osam godina. U 2009. je 308 djece pokušalo okončati život, od čega 271 dječak.

Prema mišljenju Okolijskog, raspoloživi podaci vjerojatno su necjeloviti, a broj pokušaja samoubojstava sigurno je znatno veći od službenog.

Bugari su europski rekorderi i po udjelu ostvarenih pokušaja samoubojstava - dok je na Starom kontinentu fatalan tek jedan od 10 pokušaja samoubojstva, u Bugarskoj se tako okonča svaki drugi pokušaj.

Bugari imaju i jednu od najvećih stopa psihijatrijskih oboljenja u Europi: europski je prosjek psihijatrijskih slučajeva jedan na 10 stanovnika, a u Bugarskoj jedan na pet.

Dr. Hristo Hinkov upozorava da Bugarska nema dovoljno programa za očuvanje mentalnog zdravlja. Prema njegovim riječima, oko 20 posto Bugara iskusilo je neku vrstu psihičkog problema.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi