EUROPSKI OKVIRI

Bugarska rekorder po broju samoubojstava

27.05.2011 u 14:43

Bionic
Reading

Bugarska bilježi najveću stopu samoubojstava u Europi, a zdravstvene vlasti ne čine dovoljno na prevenciji, upozoravaju stručnjaci. U posljednje dvije godine bilo je 1.600 pokušaja samoubojstava, od čega je polovica završila smrću

Prema Mihailu Okolijskom, šefu Odbora za mentalno zdravlje bugarskog Nacionalnog centra za zaštitu javnog zdravstva, u toj zemlji u prosjeku svakog dana jedno dijete pokuša izvršiti samoubojstvo, a dvoje odraslih u tome i uspiju, izvještava bugarska novinska agencija BTA.

Okolijski navodi da se godišnje ubije 800 do 900 Bugara, a ta brojka u porastu je osobito među mladima.

Najmlađa osoba koja je pokušala izvršiti samoubojstvo imala je osam godina. U 2009. je 308 djece pokušalo okončati život, od čega 271 dječak.

Prema mišljenju Okolijskog, raspoloživi podaci vjerojatno su necjeloviti, a broj pokušaja samoubojstava sigurno je znatno veći od službenog.

Bugari su europski rekorderi i po udjelu ostvarenih pokušaja samoubojstava - dok je na Starom kontinentu fatalan tek jedan od 10 pokušaja samoubojstva, u Bugarskoj se tako okonča svaki drugi pokušaj.

Bugari imaju i jednu od najvećih stopa psihijatrijskih oboljenja u Europi: europski je prosjek psihijatrijskih slučajeva jedan na 10 stanovnika, a u Bugarskoj jedan na pet.

Dr. Hristo Hinkov upozorava da Bugarska nema dovoljno programa za očuvanje mentalnog zdravlja. Prema njegovim riječima, oko 20 posto Bugara iskusilo je neku vrstu psihičkog problema.