NO SMOKING - NO PASARAN

Bugarska odustala od zabrane pušenja

05.03.2010 u 11:48

Bionic
Reading

Kada se radi o politici, bugarski parlament jasno je podijeljen na ljevicu i desnicu, ali kada se radi o pušenju ideološka razmimoilaženja nestaju, ocjenjuju europski mediji. Ad hoc koalicija koja ujedinjuje Gerb desnog centra i oporbene socijaliste nedavno je razvodnila prijedlog zakona kojim se željelo u potpunosti od 1. lipnja zabraniti pušenje na svim javnim mjestima, uključujući restorane i barove

Predložena je fleksibilna opcija po kojoj će se tražiti da prostori veći od 100 četvornih metara imaju posebne odjeljke za pušače s dobrom ventilacijom, a vlasnici malih restorana i kafića moći će izabrati između pušačkog i nepušačkog režima.

Premijer Bojko Borisov opravdava kompromis gubicima koje bi turistička industrija, već pogođena krizom, mogla imati od potpune zabrane.

'Samo dvije od 27 zemalja EU-a uvele su potpunu zabranu pušenja', tvrdi Lačezar Ivanov, čelnik parlamentarnog odbora za zdravstvo.

Bugari su zajedno s Grcima najveći pušači u EU.

Trenutni zakon u Bugarskoj zabranjuje pušenje u javnim zgradama poput državnih institucija, dućana, škola i bolnica. Još uvijek je legalno pušiti u kafićima i restoranima, a od vlasnika se traži da odijele pušačke od nepušačkih dijelova.

'Zabrane pušenja su nehumane', kaže socijalistički zastupnik Andrej Pantev. 'Pušenje je dio ljepote života.'

Iako se u Europi nastoji ograničiti uporaba cigareta, većina zemalja članica oklijeva čvrsto se obračunati s barovima i restoranima.