ISPRED PARLAMENTA

Bugari prosvjeduju protiv vlade ispijanjem kave

Bionic
Reading

U Bugarskoj već 13 dan traju prosvjedi desetina građana protiv vlade premijera Plamena Orešarskog. Prosvjednici su se organizirali preko društvenih mreža, a prosvjede ispred državnog parlamenta simbolično su nazvali 'Stanka za kavu'

Grupa demonstranata je uzvikivala slogane kao što su 'Ostavka', 'Komunističko smeće' i 'Mafija'. U jednom trenutku, nekoliko prosvjednika je na ulazna vrata parlamenta bacalo rajčice i jaja. S druge strane, u državnom parlamentu, koji se sastoji od 240 zastupničkih mjesta, nije održano zasjedanje zbog nedostatka kvoruma.

Premijer Orešarski je očekivao da će se sakupiti dovoljan broj zastupnika kako bi se raspravljalo o mogućim promjenama u kabinetu aktualne vlade. Prema bugarskim medijima, Orešarski je za ministra ekonomije i zamjenika premijera predložio sadašnju šeficu Centralne banke Bugarske Danielu Bobevu.

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Tzvetlin Jovčev na izlazu iz parlamenta je kazao da 'aktualna vlada ne razmišlja o ostavci'. S druge strane, bivši veleposlanik Bugarske u Indiji Edvin Sugarev, i za mnoge Bugare simbol demokratizacije u toj zemlji, stupio je u štrajk glađu sve dok aktualna vlada ne podnese ostavku. 'Ako treba umrijet ću, ali neka ovi odu sa vlasti. Oni ne poštuju prosvjede', kazao je Sugarev.